Βρετανία: Εργαζόμενοι γίνονται εφευρετικοί για να γλιτώσουν τη βενζίνη -Το θερμό απεργιακό καλοκαίρι


Το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης στη Βρετανία  αποφεύγει τη χρήση αυτοκινήτου, καθώς το κόστος των καυσίμων εκτοξεύεται στα ύψη, ενώ το καλοκαίρι προβλέπεται χάος στη χώρα, με απεργίες και κινητοποιήσεις που θα «παγώσουν» την οικονομία

Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους με βενζίνη για να πάνε στη δουλειά τους, προειδοποίησε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου «αντέχει τους ανέμους», αλλά προειδοποίησε ενάντια σε ένα«σπιράλ μισθών-τιμών», καθώς το κόστος μιας δεξαμενής καυσίμου έφτασε το ρεκόρ των 100 λιρών.

Η Christina McAnea, γενική γραμματέας του συνδικάτου δημοσίων υπηρεσιών Unison, είπε ότι ορισμένα από τα μέλη της είναι πιθανό να απεργήσουν τους επόμενους μήνες, αντιμετωπίζοντας μειώσεις μισθών, καθώς η κρίση κόστους ζωής μεγαλώνει.

«[Οι αυξήσεις των τιμών της βενζίνης] έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους εργαζόμενους που πρέπει να ταξιδέψουν. Έτσι, οι κοινοτικοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι επισκέπτες υγείας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας, οι κοινωνικοί λειτουργοί… λένε ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν πια τη δουλειά τους», είπε.

«Στην πραγματικότητα ακούμε για ανθρώπους που προτιμούν να τηλεφωνούν σε ασθενείς επειδή δεν έχουν χρήματα για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους και να κάνουν τη δουλειά τους. Και όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν τεράστιες κενές θέσεις σε όλη την τοπική αυτοδιοίκηση». «Δεν θέλουμε να βγάλουμε τους χαμηλόμισθους στην απεργία. Αλλά αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, τι άλλο μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι;» είπε.

«Αν έχουμε μια κυβέρνηση που λαμβάνει αυξήσεις μισθών 2-3% και έχουμε πληθωρισμό 10% ή ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους και πληρώνουν ήδη ένα δυσανάλογο ποσό του εισοδήματός τους σε καύσιμα, Το κόστος στέγασης, ενέργειας και διατροφής, εάν είστε χαμηλόμισθος εργαζόμενος… έχει τεράστιο αντίκτυπο στους ανθρώπους».

Το καλοκαίρι του χάους

Η νέα προειδοποίηση για διαταραχές στον κλάδο εργασίας, σημειώνεται την ώρα που οι απεργίες τρένων από μέλη του συνδικάτου RMT αναμένεται να προκαλέσουν ταξιδιωτικό χάος αργότερα αυτόν τον μήνα. Δύο άλλα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους οδηγούς και το προσωπικό, εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο εργατικής δράσης αργότερα το καλοκαίρι, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλήρους εθνικής διακοπής λειτουργίας.

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί προηγουμένως να μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια «οικονομία υψηλών μισθών», αλλά προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η αντιστοίχιση των αυξήσεων των μισθών με τον πληθωρισμό υπό τις παρούσες συνθήκες κινδύνεψε μια «σπείρα μισθών-τιμών» τύπου της δεκαετίας του 1970.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να σταματήσει το επόμενο έτος, καθιστώντας την την πιο αδύναμη ανεπτυγμένη οικονομία πέρα από τη Ρωσία, αλλά με τον πληθωρισμό να είναι ακόμη οδυνηρά υψηλός.

Οι υπουργοί αναμένεται να ανακοινώσουν μια σειρά μισθολογικών συμφωνιών στον δημόσιο τομέα τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών. Σε στοιχεία προς το όργανο αναθεώρησης των μισθών του NHS νωρίτερα αυτό το έτος, η κυβέρνηση είπε ότι υπάρχει «εξαιρετικά περιορισμένο περιθώριο για οποιαδήποτε περαιτέρω επένδυση στις αμοιβές» και ότι απαιτείται «οικονομικός περιορισμός».

Ο Τζόνσον προέτρεψε τους λιανοπωλητές βενζίνης να «είναι υπεύθυνοι» και «να φροντίζουν τους καταναλωτές», εν μέσω ανησυχιών στην κυβέρνηση ότι η μείωση στο τέλος καυσίμου που ανακοινώθηκε στην εαρινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας Ρίσι Σουνάκ δεν φθάνει…στους αυτοκινητιστές. «Το παρακολουθούμε και φυσικά ελπίζουμε ότι οι εταιρείες θα είναι υπεύθυνες», είπε ο Τζόνσον, καθώς εκφώνησε μια ομιλία για την οικονομία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ