Για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μίλησε ο Θάνος Πλεύρης στο Regional Growth Conference στην Πάτρα


Για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στο Regional Growth Conference που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference) που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα 9-11 Ιουνίου, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να βλέπουμε την υγεία ολιστικά» και όχι «αποσπασματικά όπως γινόταν επί δεκαετίες».

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη λέγοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να «διατηρήσουμε τους πολίτες υγιείς». Οι πρώτες τέσσερις βασικές εξετάσεις προληπτικού ελέγχου αφορούν τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου καθώς και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Από το πρόγραμμα αυτό θα επωφεληθούν προς το παρόν 1,3 εκατ. γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού και θα φτάσουν τα 2,5 εκατ. στις άλλες κατηγορίες εξετάσεων.

«Η δημόσια υγεία απευθύνεται και στους υγιείς πολίτες» είπε ο υπουργός. Έτσι, από την πρόληψη διαμορφώνεται ένας επικαιροποιημένος φάκελος του ασθενούς που πλέον ο προσωπικός γιατρός, οργανωμένα, θα τον καθοδηγεί μέσα στο σύστημα υγείας. Θα είναι το σημείο αναφοράς, η πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας. Την επόμενη εβδομάδα θα βγουν οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του.

Επιπλέον αναφέρθηκε στον προσωπικό γιατρό, εξηγώντας πως κάθε πολίτης τον χρειάζεται. Σημείωσε επίσης ότι θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για την εγγραφή των πολιτών στο σύστημα και θα στηριχθούν οι δομές υγείας με 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Στο πλαίσιο που δημιουργούμε έχει κομβικό ρόλο και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Μιλώντας για τον χάρτη υγείας τόνισε ότι θα γίνει αναδιάταξη των υπηρεσιών με στόχο να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών. «Δεν είναι ούτε υποβάθμιση ούτε κλείσιμο δομών», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στο συνέδριο στην Πάτρα μίλησε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη τμημάτων επειγόντων περιστατικών και στην αναβάθμιση των δομών με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες νοσηλείας. Σε παρέμβασή της, η ιατρός ανέφερε ότι θα στηριχθούν στα Ταμεία Ανάκαμψης αλλά βασικό κεφάλαιο είναι οι άνθρωποι και εκεί θα στηριχθούν για να προχωρήσουν.

Τέλος η κα. Γκάγκα τόνισε ότι «Η κρίση μάς έδειξε ότι το σύστημα υγείας είναι εδώ» εξηγώντας πως στόχος είναι οι αλλαγές που θα γίνουν να βασιστούν σε τρία θέματα: συνεργασία, σεβασμός στον άρρωστο και επίλυση των προβλημάτων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ