Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε δικαιούστε δύο voucher – Ποιοι κινδυνεύουν να αποκλειστούν (2)

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές που έλαβαν την προηγούμενη χρονιά από τον ΟΑΕΔ.

Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να ανοίξουν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2022-2023 και χιλιάδες δικαιούχοι το αναμένουν με αγωνία, ώστε να λάβουν το voucher για φθηνότερες διακοπές.

Υπάρχει όμως και μία κατηγορία, με βάση το πρόγραμμα που έτρεχε για την σεζόν 2021 – 2022, που μπορεί να λάβει διπλό voucher διακοπών.

Η κατηγορία για το διπλό κουπόνι αφορά στους συζύγους. Αν είστε δικαιούχοι της παροχής και οι δύο σύζυγοι, δίνεται η δυνατότητα να λάβετε και οι δύο Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, ακόμα και αν επιλεγόμενος βάσει της μοριοδότησης είναι μόνο ο ένας από εσάς.

Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται μία αίτηση από τον σύζυγο που βάσει των κριτηρίων του Πίνακα Μοριοδότησης συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια και έχει περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί, ο/η οποίος/α θα δηλώνει στα ωφελούμενα μέλη, εκτός από τα παιδιά του/της, και τον/τη δικαιούχο σύζυγό του/της. Ο/Η δικαιούχος σύζυγος που θα δηλώσετε ως ωφελούμενο μέλος δεν μοριοδοτείται.

Η δυνατότητα ταυτόχρονης επιλογής και των δύο συζύγων βάσει της μοριοδότησης του ενός δίνεται και στην περίπτωση που υποβληθούν από εσάς ξεχωριστές αιτήσεις, εφόσον συμπληρώσετε στις αιτήσεις σας τα ζητούμενα στοιχεία του/της συζύγου σας στα σχετικά πεδία.

Τυχόν ωφελούμενα παιδιά ή συνοδούς μπορείτε να τα δηλώσετε και στις δύο αιτήσεις συζύγων δικαιούχων, αλλά σε περίπτωση επιλογής και των δύο θα εκδοθεί μία επιταγή επ’ ονόματί τους στο πλαίσιο της αίτησης του δικαιούχου γονέα που συμπληρώνει τα περισσότερα μόρια. Τα ανήλικα παιδιά θα δηλώνονται υποχρεωτικά και από τους δύο σας για τη μοριοδότηση. Στην περίπτωση που υποβάλετε αίτηση ως δικαιούχος και δηλωθείτε και ως ωφελούμενο μέλος του συζύγου σας, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η αίτηση που υποβάλλατε ως δικαιούχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές που έλαβαν την προηγούμενη χρονιά από τον ΟΑΕΔ. Σε περίπτωση που δεν ταξιδέψουν, τότε κινδυνεύουν να αποκλειστούν για τα επόμενα δύο χρόνια από το πρόγραμμα του Οργανισμού.

Τουρισμός για όλους

Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα που τρέχουν είναι ο Τουρισμός για Όλους, ο Κοινωνικός Τουρισμός του ΟΑΕΔ καθώς και ο Κοινωνικός Τουρισμός του ΟΠΕΚΑ.

Το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους όπως ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, θα ανοίξει από τις 5 Ιουλίου, με τη σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις να ξεκινά να λειτουργεί τις επόμενες ημέρες.

Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑ και αφορά 200.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, για την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής τους.

Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως βάση την εφαρμογή του «Freedom Pass», σε μία διαδικασία πλήρως ψηφιακή και απλή.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» μπορεί να το αξιοποιήσει κάποιος για όποια εποχή του χρόνου επιθυμεί, ακόμη και για τον χειμώνα.

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ)

Για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού μίλησε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής του πρώην ΟΑΕΔ και νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ξεκινάει 1η Αυγούστου και διαρκεί έως 31 Ιουλίου του επόμενου έτους. Όσοι έχουν ακόμα στα χέρια τους επιταγές του προγράμματος 2021-2022 να σπεύσουν να τις χρησιμοποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου γιατί μετά δεν θα μπορούν, αφού θα έχουν βγει οι νέες επιταγές.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2021 είτε:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ)
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών
  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας)
  • είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού τουφ ΟΑΕΔ.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2022.

β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ