Αυξητική ορμόνη: Η ανεπάρκειά της συνεπάγεται μεγαλύτερο ιατρικό κόστος


Η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης (GHD) μεταξύ των ενηλίκων σχετίζεται με μεγαλύτερο ιατρικό κόστος και αυξημένο ποσοστό άλλων καταστάσεων υγείας σε σύγκριση με εκείνους χωρίς GHD, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία που παρουσιάστηκε στο ENDO 2022, την ετήσια συνάντηση της Endocrine Society στην Ατλάντα. Η GHD είναι μια σπάνια διαταραχή που συνδέεται με την κακή ποιότητα ζωής και την κεντρική παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακές παθήσεις και μειωμένη οστική πυκνότητα. Οι καθημερινές ενέσεις σωματοτροπίνης βελτιώνουν την κατάσταση και την ποιότητα ζωής, αλλά τα ποσοστά θεραπείας παραμένουν χαμηλά.

Αυτή η μελέτη, με επικεφαλής τον Alden Smith, PharmD, Global Head of Health Economics and Outcomes Research στην Ascendis Pharma στο Palo Alto της Καλιφόρνια, δημιουργήθηκε για να αναλύσει αυτό το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και την καθημερινή χρήση σωματοτροπίνης μεταξύ ενηλίκων με GHD με Medicaid ή εμπορική ασφάλιση υγείας σε οι Ηνωμένες Πολιτείες. “Η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης στους ενήλικες οδηγεί σε 4-5 φορές υψηλότερο ιατρικό κόστος και υπερδιπλάσιο ποσοστό σχετιζόμενων με τη νόσο ενδοκρινικών, μεταβολικών, ηπατικών, νεφρικών και καρδιαγγειακών παθήσεων από αυτές που παρατηρούνται σε πληθυσμούς χωρίς ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης”, είπε ο Smith.

Ο Smith και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια αναδρομική ανάλυση δεδομένων ισχυρισμών από περισσότερους από 25.000 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με GHD μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2008 και 31 Δεκεμβρίου 2017. Αυτοί με GHD αντιστοιχίστηκαν άμεσα με μάρτυρες χωρίς GHD, με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τύπο σχεδίου ( Medicaid έναντι εμπορικής ασφάλισης υγείας), περιοχή και φυλή. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ενήλικες που διαγνώστηκαν με GHD παρουσίασαν:

  • υψηλότερα ποσοστά ενδοκρινικών καταστάσεων (>68% σε ενήλικες GHD έναντι ≤ 10% στην ομάδα ελέγχου)
  • μεταβολικές καταστάσεις (>93% έναντι ≤39%)
  • καταστάσεις ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας (18 -23% έναντι <10%)
  • και καρδιαγγειακά νοσήματα (41-53% έναντι <29%).

Το μέσο ετήσιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης ήταν 4,6 φορές μεγαλύτερο για τους ενήλικες με GHD στην ομάδα Medicaid σε σύγκριση με τους ελέγχους (42.309 $ έναντι 9.146 $). Το κόστος ήταν 4,1 φορές μεγαλύτερο για όσους είχαν εμπορική ασφάλιση υγείας σε σύγκριση με τους ελέγχους (30.111 $ έναντι 7.376 $). Μόνο το 5,8% των ενηλίκων ασθενών με GHD έλαβαν θεραπεία με σωματοτροπίνη στην εμπορική ομάδα ασφάλισης υγείας και μόλις το 9,5% των ενηλίκων ασθενών με GHD έλαβαν θεραπεία με σωματοτροπίνη στην κοόρτη Medicaid.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ