Εγκαταλείπουν τις μετοχές οι επενδυτές – Εκρηκτικό κοκτέιλ από πληθωρισμό και αύξηση επιτοκίων


Ισχυροί είναι οι τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις εντείνουν τις ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής σε μια προσπάθεια να τον “δαμάσουν” τον πληθωρισμό και να περιορίσουν το ενδεχόμενο ύφεσης. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκινά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, γνωστοποιώντας παράλληλα τα πρώτα της βήματα, προαναγγέλλοντας την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της σε διάστημα άνω των 10 ετών κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο, για να ακολουθήσει άλλη μια τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως μεγαλύτερου ύψους, ήτοι κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που θα καθοριστεί από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Η Κεντρική Τράπεζα έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα τις τελευταίες οικονομικές της προβλέψεις, αναθεωρώντας για ακόμη μια φορά ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία του πληθωρισμού. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 6,8% φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ το 5,1% που είχε προβλέψει η τράπεζα τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 (από 2,1% και 1,9% στις προηγούμενες εκτιμήσεις της).

Το κλίμα επιβαρύνεται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή με τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου να αγγίζει το 8,6% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων και τον προηγούμενο μήνα.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx κατακρημνίζεται κατά 2,32% και διαμορφώνεται στις 412,90 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,85% και κινείται στις 414 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 1,93%, στις 13.487 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 202% στις 6.062 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 122% και διαμορφώνεται στις 7.185 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο «βουτάει» κατά 2,10% στις 22.077 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κινείται στις 8.245 μονάδες, με απώλειες 1,73%.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ