Στα «μαχαίρια» τα διαγνωστικά κέντρα: Πως ο ΕΟΠΥΥ κατάφερε να… διχάσει τον κλάδο – Ο ρόλος των αλυσίδων πολυϊατρείων


Στα «μαχαίρια» βρίσκονται τα διαγνωστικά κέντρα, με τον ΕΟΠΥΥ να έχει καταφέρει να… διχάσει τον κλάδο. Η κατάσταση που επικρατεί – και πυροδοτείται από τις αλλαγές που προωθεί ο Οργανισμός για την αποζημίωση των διαγνωστικών κέντων και εργαστηρίων, με την καθιέρωση ποιοτικών κριτηρίων – αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά τις συσκέψεις με τον Υπουργό Υγείας και εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 08/06/2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ για να συζητηθούν τα προτεινόμενα από την πλευρά του Οργανισμού ποιοτικά κριτήρια. Το Συνοντιστικό κάνει λόγο για προσχηματική διαδικασία, εκτιμώντας πως πρόκειται για «κριτήρια περαιτέρω περικοπής της αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται σε μηχανήματα αξονικών και μαγνητικών τομογράφων».

Στη συνάντηση πέραν της πρόσκληση των θεσμικών φορέων που εκπροσωπούν το σύνολο των γιατρών, εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών όπως ΠΙΣ, ΣΕΚ, Συντονιστικό Όργανο (ΠΟΣΚΕ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΑΝΙΔΙ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), κλήθηκαν και εκπρόσωποι αλυσίδων πολυϊατρείων.

Το Συντονιστικό κάνει λόγο για επιλεκτική πρόσκληση σε εκπροσώπους αλυσίδων πολυϊατρείων και ατόπημα από την πλευρά της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το Συντονιστικό, οι εκπρόσωποι αυτοί «δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα, εκφραζόμενοι με απαράδεκτο και υποτιμητικό τρόπο και ύφος έναντι των λοιπών παρόχων υγείας που κατά την άποψη τους δεν διαθέτουν ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας».

Και συνεχίζει: «Τα άθλια αυτά επιχειρήματα απορρίφθηκαν από το σύνολο του Συντονιστικού Οργάνου ως ιδιαιτέρως προσβλητικά για την υπόσταση του επιστήμονα και του Ιατρικού επαγγέλματος. Το νυστέρι κάνει τον χειρουργό ή ο χειρουργός το νυστέρι;

Πραγματικά, είναι απορίας άξιον γιατί υπήρξαν εκ μέρους της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ επιλεκτικές προσκλήσεις και δεν προσκλήθηκαν όλες οι αλυσίδες και το σύνολο των παρόχων που λειτουργούν στις μονάδες τους τα αντίστοιχα τμήματα».

Συμφωνήθηκε να ακολουθήσει υπόμνημα που θα σταλεί από το Συντονιστικό Όργανο με το οποίο θα αναδειχθούν τα προβληματικά σημεία της πρότασης του ΕΟΠΥΥ, το οποίο θα δομηθεί με τη συμβολή της Επιστημονικής Ακτινολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ακτινοφυσικών και της ΕΕΑΕ, ως καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς.

Παράλληλα, «εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων του Συντονιστικού Οργάνου μετά την παραδοχή της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ ότι μετά την αποστολή του υπομνήματος δεν θα γίνει περαιτέρω διαβούλευση επ΄αυτών και ενώ υπάρχει η σχετική διαβεβαίωση από τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη, περί μη αιφνιδιασμού μας στο ζήτημα των ποιοτικών κριτηρίων».

Υπό το πρίσμα αυτό, το Συντονιστικό Όργανο απαιτεί :

  • Να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για τη διαβούλευση των «ποιοτικών κριτηρίων».
  • Να του γνωστοποιηθούν οι επιστημονικοί φορείς που συμβουλεύτηκε ο ΕΟΠΥΥ για την έκδοση αυτών των κριτηρίων. Σύμφωνα με το Συντονισιτκό, από την παρουσίαση που έγινε προκύπτει ότι πρόκειται για μία επιλεκτική συρραφή πληροφοριών από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα στοιχειοθετούσαν ένα προαποφασισμένο συμπέρασμα.

Το ίδιο απόγευμα ακολούθησε σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη, παρουσία της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ κας Θ. Καρποδίνη και άλλων εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ. Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε το Συντονιστικό όργανο ότι μέχρι τις 20 Ιουνίου θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα από την πλευρά της Πολιτείας σε σχέση με τη χρηματοδότηση των διαγνωστικών εξετάσεων για τον προϋπολογισμό το 2022, της εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων ακόμα και εντός του 2022, αλλά σίγουρα εντός του 2023, την εφαρμογή της ρήτρας συνυπευθυνότητας του κράτους για το 2023 και τον καθορισμό ανώτατου ποσοστού claw back για το ίδιο έτος.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για τον εξορθολογισμό των εξετάσεων με στόχο τον μηδενισμό του claw back εντός της επόμενης τριετίας. Επίσης, επισήμανε ότι πραγματοποιούνται ενέργειες από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ώστε να ενεργοποιηθεί το one-time password και να υπάρχει επιβεβαίωση της φυσικής παρουσίας των ασθενών που εκτελούν τις εξετάσεις των άυλων παραπεμπτικών.

Επιπρόσθετα, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι :

Α) Αναμένεται περί τα τέλη Ιουνίου η ολοκλήρωση της μελέτης για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση του κωδικού για το 2022 εξαιτίας της μετακίνησης υπηρεσιών Π.Φ.Υ. από τις δημόσιες προς τις ιδιωτικές δομές.

Β) Αναμένεται από το ΚΕΣΥ η εισήγηση του πρωτοκόλλου παρακολούθησης των post-COVID περιστατικών, ώστε να αποζημιώνονται διακριτά αυτές οι δαπάνες. Η Διοικήτρια επισήμανε ότι οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε post-COVID περιστατικά θα πρέπει κατά την συνταγογράφηση τους, να εισάγεται από τον κλινικό ιατρό ο σωστός κωδικός ICD-10, ώστε να μπορούν να διαχωριστούν αυτές οι δαπάνες και να μπορούν να αποζημιωθούν διακριτά, όταν βγει σχετικό κονδύλι για την αποζημίωσή τους με αναδρομική ισχύ.

Το επόμενο δεκαήμερο θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις με φορείς του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για να συζητηθούν τα διαρθρωτικά μέτρα για την περιστολή της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων. Οι τελικές αποφάσεις και η δρομολόγηση νομοθετικών ρυθμίσεων αναμένονται έως το τέλος Ιουνίου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ