Στα 113 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτινάχθηκε το φυσικό αέριο


Αύξηση 17,2% καταγράφει σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), με την τιμή της θερμικής μεγαβατώρας να διαμορφώνεται στα 113 ευρώ.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι τα μεσοπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς κινούνται υψηλότερα σε σχέση με την spot αγορά. Αυτό δείχνει πως οι επενδυτές εκτιμούν πως σε βάθος εξαμήνου οι τιμές του αερίου θα αυξηθούν και δεν θα μειωθούν.

Η σημερινή άνοδος των τιμών οφείλεται στην απόφαση της ρωσικής Gazprom να μειώσει κατά 40% τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία και να περιορίσει κατά 15% τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τον ιταλικό όμιλο Eni.

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε συνεχή πτώση από την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η δε Gazprom διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου σε πολλούς ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος των τιμών οφείλεται στην γενική εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αναπλήρωση των 130 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που εισάγει από τη Ρωσία σε ετήσια βάση.

Είναι πλέον εμφανές πως η στρατηγική απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, περνά μέσα από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο τί μπορεί να προμηθευτεί η ΕΕ.

Ενδεικτικά, αν και το σύνολο της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου διεθνώς ανήλθε το 2021 σε 513 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, η μερίδα του λέοντος κατέληξε στην Ασία. Από αυτές τις ποσότητες ευελπιστεί να κτίσει αποθέματα η ΕΕ.

Η Ελλάδα θα απαιτηθεί να αναπληρώσει 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου σε ετήσια βάση, όταν η Ιταλία χρειάζεται να αναπληρώσει 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης εξαρτώνται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από το ρωσικό αέριο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ