Τεχνητή νοημοσύνη: Καινοτόμα μέθοδος AI ανιχνεύει αυτόματα σοβαρές καρδιακές παθήσεις


Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορεί να ανιχνεύσει αυτόματα τη διάβρωση της πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς χρησιμοποιώντας εικόνες οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT). Η παρακολούθηση της πλάκας στις αρτηρίες είναι σημαντική γιατί όταν διασπάται μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή ή άλλες σοβαρές καταστάσεις. «Αν οι αρτηρίες που επενδύουν την πλάκα χοληστερόλης αρχίσουν να διαβρώνονται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική μείωση της ροής του αίματος στην καρδιά, γνωστή ως οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, που απαιτεί επείγουσα θεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Zhao Wang από το Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας. «Η νέα μας μέθοδος θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της κλινικής διάγνωσης της διάβρωσης της πλάκας και να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθενείς με καρδιακή νόσο».

Το OCT είναι μια μέθοδος οπτικής απεικόνισης με ανάλυση micron κλίμακας, η οποία, όταν ενσωματωθεί με έναν μικροσκοπικό καθετήρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στα αιμοφόρα αγγεία για την παροχή τρισδιάστατων εικόνων των στεφανιαίων αρτηριών που παρέχουν αίμα στην καρδιά. Αν και οι κλινικοί γιατροί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την ενδοαγγειακή OCT για να εντοπίσουν διάβρωση της πλάκας, ο μεγάλος όγκος δεδομένων που παράγονται και η πολυπλοκότητα της οπτικής ερμηνείας των εικόνων έχει οδηγήσει σε σημαντική μεταβλητότητα στις διαγνώσεις. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, ο Wang εργάστηκε με μια ομάδα μηχανικών και μαζί με γιατρούς με επικεφαλής τον Bo Yu από το 2nd Affiliated Hospital of Harbin Medical University θέλησαν να αναπτύξουν μια αντικειμενική, αυτόματη μέθοδο που χρησιμοποιεί AI για την ανίχνευση της διάβρωσης της πλάκας με βάση τις εικόνες OCT. Περιγράφουν τη νέα τεχνική στο περιοδικό Biomedical Optics Express και δείχνουν ότι είναι αρκετά ακριβής ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για κλινική διάγνωση.

“Η νέα μας μέθοδος που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει αυτόματα την παρουσία διάβρωσης της πλάκας χρησιμοποιώντας τις αρχικές εικόνες OCT χωρίς καμία πρόσθετη εισαγωγή”, δήλωσε ο Wang. “Η ικανότητα ανίχνευσης της διάβρωσης της πλάκας αντικειμενικά και αυτόματα θα μειώσει την επίπονη χειροκίνητη αξιολόγηση που σχετίζεται με τη διάγνωση.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ