Πείτε χρόνια πολλά με ένα βιβλίο


Όταν ήμουν μικρή και μου δώριζαν βιβλία το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν ότι τα έφερνα εμπρός στο πρόσωπο μου και τα μύριζα. Η μυρωδιά εκείνη με ταξίδευε πριν καν τα διαβάσω. Το πρώτο βιβλίο το άνοιξα ανάποδα γιατί ήμουν μόλις δύο ετών! Αργότερα τα βιβλία μπήκαν για καλά στη ζωή μου!

γράφει η Χαρμπέα Ιωάννα (συγγραφέας/εγκληματολόγος)

Τα βιβλία του σχολείου τα πρόσεχα πάντα! Τα έντυνα απέξω για να μη χαλάνε εύκολα. Υπογράμμιζα μόνο με χάρακα και εάν ήταν απαραίτητο και φυσικά τα κρατούσα όλα όταν τελείωνε η σχολική χρονιά και δεν τα βεβήλωνα ποτέ. Τα κρατούσα στην αγκαλιά σαν μωρά παιδιά που έχουν ανάγκη την προστασία σου! Τα αγαπούσα πολύ και συνεχίζω να τα αγαπώ γιατί πιστεύω ότι άνθρωπος αγράμματος ξύλο απελέκητο!

Και τώρα που έρχονται οι γιορτές όλοι τρέχουν για δώρα! Ψάχνουν κάτι προσωπικό και πολύτιμο, κάτι που να αρέσει και να μένει στο χρόνο. Ναι το βιβλίο ήταν και θα είναι για πάντα το καλύτερο δώρο! Ανοίγει νέους ορίζοντες, μας ταξιδεύει, ενεργοποιεί τα συναισθήματά μας, μας γεμίζει με γνώσεις, ιδέες και σίγουρα αν είναι και παραμύθι ξεκουράζει το μάτι μέσα από τις εικόνες! Η ανάγνωση ενός βιβλίου μας βοηθά να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο μας. Μέσα από τα βιβλία μαθαίνεις πολλές εκφράσεις και λέξεις που δεν γνώριζες προηγουμένως.

Το βιβλίο μπορεί να βελτιώσει ακόμα και την ορθογραφία. Μέσα από το διάβασμα βλέπουμε τις λέξεις και τις θυμόμαστε καλύτερα. Τα βιβλία καλλιεργούν την φαντασία. Καλλιεργεί τη φαντασία μας και εξασκεί το νου στη δημιουργία εσωτερικών εικόνων. Την ώρα που διαβάζουμε ένα βιβλίο, το μυαλό μας πλάθει εικόνες που τις περισσότερες φορές είναι καλύτερες και από ταινίες.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου περιορίζει την μοναξιά. Είναι η καλύτερη συντροφιά όταν είμαστε μόνοι. Είναι εύκολο να το παίρνουμε μαζί μας και να το διαβάζουμε οπουδήποτε. Το βιβλίο είναι ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μας προσφέρει κοινά αναγνωστικά βιώματα και κοινά πλαίσια αναφοράς. Γιατί μέσα από τα βιβλία ο άνθρωπος μαθαίνει να σκέφτεται πιο δημιουργικά, πιο εποικοδομητικά και πολλές φορές πιο ανθρώπινα. «Ακόμη και το χειρότερο βιβλίο, μπορεί να μας δώσει κάτι να σκεφτούμε». Wislawa Szymborska ( 1923-2012, πολωνέζα ποιήτρια, νόμπελ 1996).

Τα βιβλία τα αγαπώ θεωρώ ότι είμαι μια από τις μητέρες τους! Είναι παιδιά μου! Έτσι βλέπουν όλοι οι συγγραφείς τα βιβλία τους γιατί κόπιασαν για να πάρουν τη μορφή που εκείνοι ήθελαν, γιατί ξενύχτησαν για χάρη τους για να τα έχουν σωστά βαλμένα ( όπως έλεγε και κάποιος εξαίρετος φίλος!). Για όλους τους παραπάνω λόγους αξίζει να πούμε τα χρόνια πολλά με δώρο ένα βιβλίο! Στην Ισλανδία, την παραμονή των Χριστουγέννων τα μέλη μιας οικογένειας ή παρέας κάνουν δώρο ένα βιβλίο και περνούν τη νύχτα διαβάζοντας. Το συγκεκριμένο έθιμο είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα των Ισλανδών και δεν είναι τυχαίο ότι στην Ισλανδία τα περισσότερα βιβλία πωλούνται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Τα βιβλία είναι τα μοναδικά δώρα που σου δίνουν την ευκαιρία να τα ανοίξεις ξανά και ξανά!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ