Ισχαιμία άκρων: Όταν ο πόνος στα χέρια δεν υποχωρεί


Η ισχαιμία μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα σας. Είναι ένας όρος που περιγράφει τι συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο είναι φραγμένο, εμποδίζοντας το αίμα και το οξυγόνο να φτάσουν σε αυτό. Για όσους πάσχουν από ισχαιμία χεριών, η ανεπαρκής παροχή αίματος στα χέρια αναγκάζει τα δάχτυλα να είναι οδυνηρά κρύα, μουδιασμένα και χλωμά – ή γαλαζωπά. Οι μικρές πληγές μπορεί να εμπλακούν, σε σημείο που ένα απλό κόψιμο χαρτιού γίνεται επώδυνο έλκος. Αν και είναι ασυνήθιστο, η ισχαιμία των χεριών μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιονδήποτε. “Μπορεί να επηρεάσει άρρωστους και υγιείς ασθενείς”, λέει ο David Colen, MD, πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός που ειδικεύεται στη χειρουργική των χεριών και την αποκατάσταση των άκρων.

Τι προκαλεί ισχαιμία χεριών;

Μια αιτία της ισχαιμίας των χεριών είναι μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος του Raynaud (ή φαινόμενο Raynaud), η οποία επηρεάζει περίπου το 5% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν δύο είδη Raynaud-πρωτεύοντα και δευτερεύοντα. Η πρωτοπαθής νόσος του Raynaud, ο πιο κοινός τύπος, είναι αγγειοσπαστική, που σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία συσπώνται ανώμαλα από μόνα τους. Αυτή η κατάσταση κάνει το χέρι υπερευαίσθητο στη θερμοκρασία, οπότε ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει χλωμό και μούδιασμα των δακτύλων. Τα καλά νέα είναι ότι συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η δευτερογενής νόσος του Raynaud σχετίζεται με μια μικτή νόσο του συνδετικού ιστού, όπως η νόσος του Sjögren ή το σκληρόδερμα. Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν πολλαπλασιασμό των κυττάρων στην εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να συστέλλονται και να παχαίνουν.

Εάν η δευτερογενής νόσος του Raynaud γίνει σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλέσει πληγές στο άκρο του δακτύλου. Υπάρχουν και άλλες αιτίες ισχαιμίας των χεριών. Αυτό που ονομάζεται αποφρακτική νόσος είναι συνήθως το αποτέλεσμα είτε άμεσου τραυματισμού είτε κάποιου είδους οιδήματος στο τοίχωμα του αιμοφόρου αγγείου, με αποτέλεσμα ταραχώδη ροή αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβο αίματος. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στα άκρα των δακτύλων και τελικά έλκη, ψώρα ή πληγές που δεν επουλώνονται. Ένα κοινό σενάριο, λέει ο Δρ Στρόσμπεργκ, είναι ότι ένας ασθενής θα έρθει με ένα κομμένο χαρτί που απλά δεν θα επουλωθεί. Ακόμη μια άλλη αιτία είναι η ασθένεια της αθηροσκλήρωσης ή η σκλήρυνση των αρτηριών. Επειδή παρεμποδίζει την κυκλοφορία, η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε περιφερική αγγειακή νόσο, η οποία επηρεάζει συχνότερα τα πόδια, αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια.

Η ισχαιμία των χεριών μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί

Πολλοί άνθρωποι ζουν με συμπτώματα ισχαιμίας χεριών για χρόνια πριν λάβουν τη διάγνωση. Μπορεί να υποθέσουν ότι ο πόνος στα χέρια τους οφείλεται σε αρθρίτιδα ή σε διαφορετική πάθηση. Όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται, όπως τείνουν, πολλοί ασθενείς δεν ξέρουν πού να βρουν βοήθεια. “Μέχρι τη στιγμή που αυτοί οι ασθενείς φτάσουν σε εμάς, έχουν εξαντληθεί”, λέει ο Δρ Colen. “Έχουν αναπηδήσει χωρίς οριστική διάγνωση και μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό. Η διάγνωση αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς πολλοί ασθενείς έχουν συνήθως φυσιολογική αρτηριακή πίεση και καρδιακή λειτουργία και αυτά τα συμπτώματα μπορεί συχνά να συγχέονται με άλλα, περισσότερα κοινές πηγές πόνου στα χέρια”. Γι’ αυτόν τον λόγο, ένας ειδικός των χεριών είναι ζωτικής σημασίας—μπορεί να ερμηνεύσει έναν αστερισμό συμπτωμάτων που υποδηλώνουν ισχαιμία ως πηγή.

Ποιος είναι πιο πιθανό να νοσήσει από ισχαιμία χεριών;

Η απάντηση εξαρτάται, εν μέρει, από την αιτία. Όταν η ισχαιμία των χεριών συνδέεται με τη νόσο του Raynaud, ο τυπικός ασθενής είναι μια γυναίκα από τα μέσα των 30 έως τα μέσα της δεκαετίας του 50. Συνήθως, η διάγνωση του Raynaud γινόταν στις αρχές της δεκαετίας των είκοσι και χρειάστηκε χρόνος για να φτάσει η νόσος του συνδετικού ιστού στο σημείο όπου υπάρχει αυτό που ονομάζεται ισχαιμία τελικού άκρου – και δεν υπάρχει πλέον τρόπος να ανακατασκευαστεί η κατεστραμμένη αγγειακή περιοχή. Πολλοί ασθενείς που βλέπουν τον Dr. Ο Colen και ο Strosberg έχουν πολλά ιατρικά προβλήματα. Η ισχαιμία των χεριών τους μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα που έχει προκύψει από ασθένεια αθηροσκλήρωσης ή αποφρακτική νόσο. Πολλοί έχουν διαβήτη και/ή προβλήματα με τα νεφρά.

“Τέτοιοι ασθενείς συχνά απαιτούν νοσηλεία”, λέει ο Δρ Colen. “Συνήθως εισάγονται στο νοσοκομείο με άλλα προβλήματα, είτε πρόκειται για νεφρική είτε για καρδιακή λειτουργία—και καταλήγουν να έχουν ένα δάχτυλο που αρχίζει να αλλάζει χρώμα. Μέρος του ζητήματος μπορεί να είναι ότι ο πόνος και ο αποχρωματισμός στα δάχτυλα δεν έχουν προτεραιότητα από τη θεραπεία δυσλειτουργία οργάνων σε αυτό το περιβάλλον”. Υπάρχει μια σειρά από πιθανές θεραπείες ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της ισχαιμίας, ξεκινώντας με αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής (όπως η διακοπή του καπνίσματος) και, εάν είναι δυνατόν, αποφυγή των χαμηλών θερμοκρασιών.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ