UNICEF: «Μαζική αύξηση» του αριθμού των παιδιών που διασχίζουν τη ζούγκλα Νταριέν του Παναμά


Πάνω από 5.000 παιδιά βρέθηκαν αντιμέτωπα από την αρχή της χρονιάς με τους κινδύνους της ζούγκλας Νταριέν, στα σύνορα του Παναμά και της Κολομβίας, καθ’ οδόν στην προσπάθεια να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021, τόνισε με ανησυχία χθες το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

«Βρισκόμαστε εν μέσω της περιόδου των βροχών και οι ομάδες μας στο πεδίο διαπιστώνουν μαζική αύξηση του αριθμού των παιδιών που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο διασχίζοντας τη ζούγκλα με τα πόδια, υπό τις χειρότερες καιρικές συνθήκες», ανέφερε με ανησυχία η Τζιν Γκοχ, διευθύντρια του τμήματος της UNICEF που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, με έδρα τον Παναμά.

Μόνο τον Μάιο, 2.000 παιδιά διέσχισαν τη ζούγκλα Νταριέν, αριθμός τετραπλάσιος από τον αντίστοιχο μήνα του 2021, και τα κέντρα υποδοχής έχουν «ξεχειλίσει», σύμφωνα με την κυρία Γκοχ.

Η UNICEF καταμέτρησε σχεδόν 170 ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά, αρκετά από τα οποία δεν είχαν μαζί τους ούτε έγγραφα ταυτότητας, ούτε πιστοποιητικά γέννησης.

«Ολοένα περισσότερα αγόρια και κορίτσια» υποχρεώνονται «να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους διότι αυτή είναι η μοναδική λύση για να επιβιώσουν», τόνισε η κυρία Γκοχ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στη Νταριέν, τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν πνιγμό, σωματική και σεξουαλική βία, εκμετάλλευση, ή να προσβληθούν από ασθένειες, τονίζει η UNICEF.

Η ζούγκλα Νταριέν, πυκνό δάσος 5.750.000 στρεμμάτων, που εκτείνεται σε 266 χιλιόμετρα των συνόρων του Παναμά και της Κολομβίας, μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε τμήμα μιας από τις οδούς που παίρνουν οι μετανάστες για να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Για να διασχίσει κανείς την ορεινή ζούγκλα –όπου δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, αφθονούν τα ερπετά, υπάρχουν αναρίθμητες απότομες χαράδρες και δρουν διάφορες συμμορίες κακοποιών– χρειάζεται στην καλύτερη περίπτωση αρκετές ημέρες.

Το 2021, σύμφωνα με τις παναμαϊκές υπηρεσίες μετανάστευσης, πάνω από 133.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Αϊτινοί και Κουβανοί, διέσχισαν τη Νταριέν. Την οδό αυτή παίρνουν ολοένα περισσότεροι μετανάστες από τη Βενεζουέλα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ