Ευλογιά των πιθήκων: Οι συμβουλές για ασφαλές σεξ από το CDC


Η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται και τα κρούσματα αρχίζουν να πληθαίνουν σιγά-σιγά σε διάφορα κράτη της Ευρώπης. Ιδιαίτερα της Δύσης. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε λοιπόν οδηγίες για ασφαλές σεξ, σε περίπτωση που έχει νοσήσει ο ένας ερωτικός σύντροφος.

Σύμφωνα με τα CDC, η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφευχθεί σε περίπτωση που κάποιος ερωτικός σύντροφος έχει αρρωστήσει πρόσφατα, αισθάνεται άρρωστος, ή έχει εμφανίσει κάποιο ασυνήθιστο σύμπτωμα, ειδικά αν παραπέμπει σε ευλογιά των πιθήκων.

Παράλληλα, απαγορεύονται τα φιλιά, τα αγγίγματα στο σώμα, η χρήση κοινών πραγμάτων, όπως οι πετσέτες, αλλά και ιδιαίτερα σεξουαλικών βοηθημάτων ή αντικειμένων.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που δεν αποφευχθεί η σεξουαλική επαφή, τότε θα πρέπει να πρέπει να εφαρμοστούν οι εξής 5+1 οδηγίες, σύμφωνα με τα CDC:

  • Εικονικό σεξ χωρίς προσωπική επαφή.
  • Κοινός αυνανισμός σε απόσταση 2 μέτρων, χωρίς να υπάρξει επαφή
  • Σεξ με ολόσωμη στολή ή ρούχα, τα οποία θα καλύπτουν σχεδόν όλο το δέρμα
  • Αποφυγή φιλιών
  • Πλύσιμο χεριών και απολύμανση όλων των σεξουαλικών βοηθημάτων και αντικειμένων
  • Ερωτική επαφή με μόνο δύο άτομα και όχι περισσότερα, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων

Το Ινστιτούτο Παστέρ σημείωσε τα συμπτώματα και τα στάδια της νόσου, που χρειάζονται προσοχή, καθώς η ευλογιά των πιθήκων αρχίζει να εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες.

Έτσι, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), η περίοδος επώασης -διάστημα από τη μόλυνση έως την έναρξη των συμπτωμάτων- της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως από 6 έως 13 ημέρες αλλά, μπορεί να κυμαίνεται και από 5 έως 21 ημέρες, ενώ η μόλυνση μπορεί να χωριστεί σε δύο στάδια

Το πρώτο στάδιο (διαρκεί 0-5 ημέρες) χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, λεμφαδενοπάθεια (πρήξιμο των λεμφαδένων), πόνο στην πλάτη, μυαλγία (μυϊκοί πόνοι) και έντονη εξάντληση (έλλειψη ενέργειας).

Η λεμφαδενοπάθεια είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που μπορεί αρχικά να εμφανίζονται με παρόμοια συμπτώματα (ανεμοβλογιά, ιλαρά, ευλογιά).

Στο δεύτερο στάδιο, το εξάνθημα του δέρματος συνήθως εμφανίζεται μέσα σε 1-3 ημέρες από την εμφάνιση πυρετού. Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα. Προσβάλλει δε, το πρόσωπο (στο 95% των περιπτώσεων) και τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών (στο 75% των περιπτώσεων). Επίσης, επηρεάζονται οι στοματικοί βλεννογόνοι (στο 70% των περιπτώσεων), τα γεννητικά όργανα (30%), οι επιπεφυκότες (20%), καθώς και ο κερατοειδής.

Το εξάνθημα εξελίσσεται διαδοχικά από κηλίδες (βλάβες με επίπεδη βάση) σε βλατίδες (ελαφρώς ανυψωμένες σταθερές βλάβες), κυστίδια (βλάβες γεμάτες με διαυγές υγρό), φλύκταινες (βλάβες γεμάτες με κιτρινωπό υγρό) και κρούστες που στεγνώνουν και πέφτουν. Το πλήθος των βλαβών κυμαίνεται από μερικές έως αρκετές χιλιάδες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι βλάβες μπορεί να συνενωθούν μέχρι να απομακρυνθούν μεγάλα τμήματα του δέρματος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ