Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα κριθεί η επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων


H τουρκική πλευρά θα παρουσιάσει εκ νέου τα 16 σημεία του nonpaper

Δέκα ημέρες απομένουν μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αρχίσει την προσπάθεια να δημιουργήσει ένα κλίμα για να προβάλει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του ως μέρος της ατζέντας που θα θέσει στις διμερείς επαφές που θα έχει με τους ομολόγους του.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah με τίτλο «Απόβαση με ντοκουμέντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ»,σημειώνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα δημοσιοποιήσει σε όλα τα μέλη της Συμμαχίας υποτιθέμενα ντοκουμέντα, που έχει συλλέξει η κυβέρνηση και δείχνει ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 και ότι τα επισκέπτονται ανώτεροι αξιωματούχοι.

Επί λέξη η Sabah γράφει ότι «στο τραπέζι θα βρεθεί στην κρίσιμη σύνοδος του ΝΑΤΟ κι η κλιμάκωση της έντασης της Ελλάδας στο Αιγαίο λόγω της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Ο οπλισμός των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, που αποτελεί “ουσιαστική παραβίαση” των συμφωνιών του Παρισιού του 1947 και της Λωζάννης του 1923, καθώς και προκλητικές επισκέψεις σε επίπεδο υφυπουργού Άμυνας καταγράφηκαν επίσης από την Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποδείξει στους συμμάχους με έγγραφα τα γεγονότα που αρνείται η Αθήνα».

Επί της ουσίας η τουρκική πλευρά θα παρουσιάσει εκ νέου τα 16 σημεία του nonpaper, το οποίο διανέμει στις ξένες πρεσβείες με βασικό επιχείρημα την αποστρατικοποίηση των νησιών και τη σύνδεση με την ελληνική κυριαρχία.

Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο και εν όψει της συνόδου γίνονται προσπάθειες από τους Αμερικανούς κυρίως, να πέσουν οι τόνοι, διότι ασφαλώς με υπαιτιότητα της Άγκυρας έχουν ανέβει πολύ και αυτό φαίνεται να διεμήνυσε ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζεικ Σαλιβαν, προς τον εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά πάει καλά προετοιμασμένη για να αποδομήσει όλα τα τουρκικά επιχειρήματα και να τονίσει, ότι όταν ένας κράτος μέλος της συμμαχίας απειλεί με πόλεμο ένα άλλο συμμαχικό κράτος, θα πρέπει το ΝΑΤΟ να πάψει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να μην ενθαρρύνει τον επιτιθέμενο με τη στάση του εις βάρος του θύματος.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, όπως εμμέσως παραδέχτηκε και ο πρώην υπουργός εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις, αλλά έκανε μια εξαίρεση και έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι η στάση των ίσων αποστάσεων δεν οδηγεί σε ενίσχυση της συνοχής της Συμμαχίας, αλλά μάλλον στη διάλυσή της.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ