Αυτός είναι ο συχνότερος τρόπος τρακαρίσματος στους ελληνικούς δρόμους και δεν τον περιμέναμε


Τα τροχαία ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, με τα τρακαρίσματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα, να μην απουσιάζουν από την καθημερινότητα πολλών οδηγών στη χώρα μας.

Αλήθεια όμως, ποιος είναι ο πιο συχνός τρόπος τρακαρίσματος στους ελληνικούς δρόμους; Η απάντηση ενδεχομένως θα σας εκπλήξει. Διότι τα περισσότερα τρακαρίσματα δεν γίνονται όταν βρισκόμαστε εν κινήσει, αλλά όταν το όχημά μας είναι σταθμευμένο!

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hellas Direct για το 2021 αναφορικά με τις πιο συνηθισμένες αιτίες ατυχημάτων, τρία στα δέκα τροχαία ατυχήματα οφείλονται σε πρόσκρουση με σταθμευμένο όχημα (29%), ένα στα τέσσερα σε κίνηση όπισθεν, ενώ ένα στα πέντε γίνεται λόγω της μη τήρησης αποστάσεων. Από εκεί και πέρα, άλλες συχνές αιτίες ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας είναι η μη τήρηση των απαγορεύσεων με το ποσοστό εδώ να «αγγίζει» το 13%, η σύγκρουση κατά την αλλαγή πορείας, η παραβίαση προτεραιότητας από δεξιά, ενώ στο τέλος της λίστας βρίσκεται η σύγκρουση αντίθετα ερχόμενων οχημάτων.

Τα καλά νέα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα τρακαρίσματα οδηγούν σε μικροζημιές και γρατζουνιές. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να πάρει ένα τρακάρισμα μεγαλύτερες και πιο ανησυχητικές διαστάσεις και φυσικά, να βάλει τους εμπλεκόμενους σε πολλή ταλαιπωρία, σε αρκετές καθυστερήσεις ή και σε αρκετά επιπλέον έξοδα. Σήμερα, βέβαια, μπορούμε να αποφύγουμε εύκολα όλα τα παραπάνω, αφού με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έχουμε στη διάθεσή μας επιλογές που μας επιτρέπουν να αποζημιωνόμαστε τρεις φορές πιο γρήγορα και μέσα από fast track διαδικασίες. Σκεφτείτε απλώς ότι στη χώρα μας η Hellas Direct έχει καταγράψει περιστατικό, όπου από την καταγραφή του συμβάντος μέχρι την έγκριση της επισκευής του οχήματος από το συνεργείο, έχουν χρειαστεί μόλις εννέα λεπτά, κάτι που αποτελεί φυσικά χρόνο-ρεκόρ!

Με λίγα λόγια, στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, οι διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσουμε έπειτα από ένα τροχαίο, έχουν απλοποιηθεί σημαντικά, αφού ένα τηλεφώνημα ή το άγγιγμα της οθόνης του κινητού μας αρκεί για να πάμε απευθείας στο συνεργείο, για να μηδενιστεί ο χρόνος αναμονής μας, αλλά και ο χρόνος αποζημίωσης κατά 70%.

Οι ώρες, οι μέρες και οι μήνες που πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί

Εκτός από τον πιο συχνό τρόπο τρακαρίσματος στους ελληνικούς δρόμους, βέβαια, η ανάλυση της Hellas Direct για τα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν το περασμένο έτος, έδειξαν και μερικά ακόμη ενδιαφέρονται στοιχεία, που αξίζουν την προσοχή κάθε οδηγού. Ποια είναι αυτά; Οι μέρες, οι ώρες και οι μήνες που συμβαίνουν τα περισσότερα τροχαία.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι πρωινές και οι μεσημεριανές ώρες είναι και οι πιο επικίνδυνες για τους Έλληνες οδηγούς, αφού τα περισσότερα τροχαία καταγράφηκαν από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, με το ποσοστό εδώ να φτάνει το 25,2%, ενώ εξίσου υψηλό είναι ήταν και το ποσοστό το πρωί και συγκεκριμένα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, «αγγίζοντας» το 20,8%.

Βέβαια, οι μέρες της εβδομάδας κατά τις οποίες μετακινούμαστε περισσότερο, παίζουν και εκείνες τον ρόλο τους, με τη Δευτέρα να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τα περισσότερα τροχαία (17,5%) και την Τετάρτη να ακολουθεί. Όσο για τους μήνες, ο Δεκέμβριος ήταν εκείνος κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξαν τα περισσότερα τρακαρίσματα πέρυσι.

Το σίγουρο είναι πως με τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στη χώρα μας να παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες, είναι σημαντικό να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί, ώστε να παραμένουμε ασφαλείς και να αποφεύγουμε την ταλαιπωρία. Πάνω από όλα, φυσικά, πρέπει να έχουμε μεριμνήσει ώστε να είναι ασφαλισμένο το δικό μας αυτοκίνητο. Αν αναλογιστούμε, άλλωστε, ότι η ασφάλιση του οχήματος είναι σήμερα μία γρήγορη και εύκολη διαδικασία που γίνεται online μέσα σε ένα λεπτό και στην τιμή που θέλουμε, τότε δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Όσο ενδιαφέρον και αν έχουν τα στοιχεία αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας, λοιπόν, το σίγουρο είναι πως τα δεδομένα στη ζωή μας αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, για αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε ουσιαστικά σε θέση να προβλέψουμε πότε και πώς θα συμβεί κάποιο τρακάρισμα, που θα μας βγάλει εκτός προγράμματος. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να λάβουμε τα μέτρα μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε περισσότερο ασφαλείς και θα αποφύγουμε την ταλαιπωρία, τον χρόνο αναμονής ή τα περιττά έξοδα, έπειτα από ένα τροχαίο. Και για να συμβεί αυτό, η επιλογή της κατάλληλης ασφάλισης του οχήματός μας, αποτελεί το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ