Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών – allazosyskevi.gov.gr: Ανοίγει η πλατφόρμα – Η μοριοδότηση


Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων όσο αφορά την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με τον λήγοντα του ΑΦΜ κατά το μοντέλο του Power Pass.

  • Σήμερα η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών ανοίγει για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2 και ακολουθούν:
  • Στις 22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234
  • Στις 23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 123456
  • Στις 24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 12345678
  • Στις 25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234567890

Σημειώνεται πως όσοι δικαιούνται την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, «η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, δίχως ταλαιπωρία για τους πολίτες. Χρειάζεται η καταχώρηση μόνο κωδικών TAXISNET και αριθμού παροχής κατοικίας. Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα, καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ».

Δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος «και η επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με μέλος με αναπηρία και οι πολύτεκνες οικογένειες μοριοδοτούνται επιπλέον».

Δείτε το ΦΕΚ.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Η μοριοδότηση

Συγκεκριμένα ο οδηγός του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών για τη μοριοδότηση όσον αφορά το εισόδημα προβλέπει τα εξής:

Για τις οικογένειας με μέλος ΑμεΑ προβλέπεται μοριοδότηση 100 ευρώ ενώ άλλα 100 μόρια προβλέπονται για μονογονεϊκές οικογένειες. Όσον αφορά, δε, τα εξαρτώμενα τέκνα για ένα δίνονται 25 μόρια, για δύο δίνονται 50 μόρια, για τρία εξαρτώμενα τέκνα 75 μόρια και για τέσσερα ή περισσότερα προβλέπονται 100 μόρια.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς υπολογίζεται η μοριοδότηση

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Η επιδότηση

Για το ύψος της επιδότησης ορίζονται τρεις κατηγορίες ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα:

  • Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ και θα λάβουν επιδότηση 50%
  • Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ και θα λάβουν επιδότηση 45%
  • Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και θα λάβουν επιδότηση 35%
  • Στην τέταρτη κατηγορία βρίσκονται όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας από 20.000 ευρώ και άνω και θα λάβουν επιδότηση 30%

Το μέσο ετήσιο εισόδημα υπολογίζεται ως το πηλίκο του συνολικού εισοδήματος δια τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας. Για παράδειγμα μια τριμελής οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί και εισόδημα 40.000 ευρώ έχει μέσο οικογενειακό εισόδημα 13.333 ευρώ. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι το ποσό που επιδοτείται αντιστοιχεί στην τιμή μιας ηλεκτρικής συσκευής σε μετρητά καθώς δεν μπορεί να επιδοτηθούν τόκοι σε περίπτωση καταβολής με κάρτες.

Όπως εξήγησε η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, «υπάρχει όμως ένα ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής. Δηλαδή, ο κάτοικος Αθήνας για κλιματιστικό 9000btu μπορεί να πάρει κατ’ανώτατο ποσό 340€. Για την ίδια συσκευή ο κάτοικος νησιού που έχει μειωμένο ΦΠΑ θα πάρει κατ’ ανώτατο όριο ποσό 320€ γιατί και η συσκευή πωλείται πιο φθηνά λόγω του μειωμένου ΦΠΑ. Αντίστοιχα, για κλιματιστικό 24000btu, το ανώτατο ποσό επιδότησης φτάνει στα 710€».

«Το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της. Τα ανώτατα όρια επιδότησης κυμαίνονται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ» συμπλήρωσε η κυρία Σδούκου.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι δικαιούχοι και οι επιλέξιμες συσκευές

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

  • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
  • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ