Ιορδανία: Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας έφθασε στο Αμμάν


Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έφθασε σήμερα στην Ιορδανία, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες επιδεινώθηκαν λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων σε ζητήματα περιφερειακών συγκρούσεων και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων του Ριάντ για οικονομική βοήθεια.

Η πρώτη επίσκεψη εδώ και χρόνια του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η οικονομία της Ιορδανίας πασχίζει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Επιχειρηματίες και αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η επίσκεψη θα ξεμπλοκάρει επενδυτικά έργα τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα οποία είχε δεσμευτεί τα προηγούμενα χρόνια η Σαουδική Αραβία, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Η Σαουδική Αραβία, που κάποτε έσωσε την Ιορδανία με ενέσεις ρευστότητας, είχε σταματήσει την άμεση στήριξή της. Η επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναμένεται να αναθερμάνει τις διαβουλεύσεις για τη στήριξη της ιορδανικής οικονομίας, η οποία έχει πληγεί σημαντικά από την άνοδο στις τιμές των καυσίμων και την αύξηση των εισαγωγών τροφίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιορδανία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της.

Οι σχέσεις του Αμμάν με το Ριάντ είχαν φθάσει σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όταν η Ιορδανία (ένθερμος σύμμαχος των ΗΠΑ) θεώρησε ότι οι ισχυροί δεσμοί του Ριάντ με την τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ υπονόμευαν τον κεντρικό ρόλο της Ιορδανίας στην αραβο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ