Ο Ερντογάν εντείνει το «φλερτ» του με το Ριαντ – Στην Άγκυρα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος


Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέπτεται σήμερα (22/6) την Τουρκία για πρώτη φορά εδώ και χρόνια για συζητήσεις με τον πρόεδρο Ερτογάν

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέπτεται την Τουρκία για πρώτη φορά εδώ και χρόνια για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων που διακόπηκαν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Τον Απρίλιο, ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία ύστερα από πολύμηνες προσπάθειες για να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων, αποφασίζοντας μεταξύ άλλων το “πάγωμα” της δίκης για τη δολοφονία του Κασόγκι το 2018 στην Κωνσταντινούπολη. Είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, αναφέροντας την πιθανότητα σαουδαραβικών επενδύσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της πολύπαθης τουρκικής οικονομίας.

Ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ίδιος και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, ο ντε φάκτο ηγέτης του Ριάντ, θα συζητήσουν «σε ποιο υψηλότερο επίπεδο» μπορούν να φτάσουν τους δεσμούς τους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Άγκυρα. Η επίσκεψη αναμένεται να φέρει «μια πλήρη εξομάλυνση και αποκατάσταση της προ κρίσης περιόδου», δήλωσε στο Reuters ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Μια νέα εποχή ξεκινάειι».

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας, δεν προχωρούν «όσο γρήγορα επιθυμούμε» και θα συζητηθούν ιδιωτικά μεταξύ του Ερντογάν και του πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Συμφωνίες για την ενέργεια, την οικονομία και την ασφάλεια αναμένεται να υπογραφούν επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρίγκιπα Μοχάμεντ, ενώ ήταν επίσης στα σκαριά ένα σχέδιο για την είσοδο σαουδαραβικών κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές της Τουρκίας. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ βρίσκεται στην πρώτη του περιοδεία εκτός της περιοχής του Κόλπου εδώ και τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης στην Ιορδανία.

Οι δεσμοί μεταξύ της Άγκυρας και του Ριάντ είχαν πληγεί σημαντικά όταν μια ομάδα κρούσης της Σαουδικής Αραβίας σκότωσε τον Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν τότε είχε κατηγορήσει τα «υψηλότερα επίπεδα» της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Έκτοτε η Άγκυρα σταμάτησε κάθε κριτική και διέκοψε τη δίκη της για τη δολοφονία τον Απρίλιο, μεταφέροντας την υπόθεση στο Ριάντ σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικρίθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης..

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς η οικονομία της Τουρκίας δέχεται πιέσεις από την πτώση της λίρας και τον πληθωρισμό που ξεπερνά το 70%. Τα κεφάλαια και το ξένο νόμισμα της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Άγκυρα να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, ενόψει των εκλογώ του 2023, λένε οι αναλυτές.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ