Στο 3,7% υποχωρεί η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου – Πτώση 21% μέσα σε δέκα ημέρες


Πτώση 21% μέσα σε δέκα ημέρες καταγράφει η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου , κάτι που δείχνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις και η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ επιδρούν στην επενδυτική ψυχολογία.

Το spread διαμορφώνεται στις 236 μονάδες βάσης, από 294 μονάδες στις 14 Ιουνίου 2022 με το δεκαετές ελληνικό ομόλογο να σημειώνει σήμερα απόδοση 3,7%. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 2,85% και το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 4%.

Οι προσδοκίες για ταχύτερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις αυξήσεις επιτοκίων να ξεκινούν εντός του Ιούλιου 2022 και το τέλος των αρνητικών βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας να έρχεται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, έχουν οδηγήσει σε πιέσεις στα ομόλογα, ανεβάζοντας σημαντικά τα κόστη δανεισμού τόσο για τα κράτη όσο και για τις εταιρείες.

Ωστόσο, το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την καταπολέμηση του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων εκτιμάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που δημιουργούν οι μεγάλες διακυμάνσεις στο κόστος δανεισμού.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ αναμένεται να υποστηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών της Περιφέρειας και ειδικά της Ελλάδος.

Πάντως, η επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους της ΕΚΤ και ο σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού εργαλείου θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Το νέο πρόγραμμα πιθανώς θα περιλαμβάνει αγορές ομολόγων από συγκεκριμένες χώρες από την ΕΚΤ για να περιοριστούν οι αποδόσεις. Θεωρητικά, οι οριστικές νομισματικές συναλλαγές (Outright Monetary Transactions – OMT) που δημιουργήθηκαν το 2012 αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, αλλά αυτό υπόκειται στους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κάτι που ενδεχομένως οι χώρες να θέλουν να αποφύγουν.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ