Παρκινσονισμός: Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τον παρκινσονισμό


Ένα άτομο που έχει παρκινσονισμό θα έχει ακόμη μία διαταραχή που προκαλεί πρόσθετα νευρολογικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από άνοια έως την αδυναμία να κοιτάξει πάνω και κάτω. Η ίδια η νόσος του Πάρκινσον αναφέρεται σε δυσλειτουργία και κυτταρικό θάνατο του τμήματος του εγκεφάλου που παράγει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής – μια χημική ουσία που μεταδίδει σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων. Είναι εν μέρει υπεύθυνο για την πραγματοποίηση ελεγχόμενων κινήσεων στο σώμα. Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια ματιά στα συμπτώματα του Παρκινσονισμού, πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή της.

Συμπτώματα παρκινσονισμό

Ένα άτομο με παρκινσονισμό συνήθως αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα σε ηλικία 50 έως 80 ετών, σύμφωνα με το Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας. Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει ποικίλα και προοδευτικά συμπτώματα σε όλη την πορεία της. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο περιλαμβάνουν:

  • δυσκολία στην εμφάνιση εκφράσεων του προσώπου
  • μυϊκή δυσκαμψία
  • επιβραδύνσεις
  • αλλάζει ομιλία
  • τρέμουλο

Ένα άτομο με παρκινσονισμό μπορεί να έχει μερικά, αλλά όχι όλα, από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν επίσης μια επιπλέον διαταραχή που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, τα άτομα με παρκινσονισμό συχνά δεν έχουν τον τρέμουλο των χεριών που επηρεάζει πολλά άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τον Παρκινσονισμό περιλαμβάνουν:

  • άνοια
  • προβλήματα με το αυτόνομο νευρικό σύστημα, όπως προβλήματα με ελεγχόμενες κινήσεις ή σπασμούς
  • πρώιμα προβλήματα με την ισορροπία
  • ταχεία έναρξη και εξέλιξη των συμπτωμάτων

Κάθε υποκείμενη αιτία του Παρκινσονισμού, όπως η άνοια με σώματα Lewy, έχει επίσης το δικό της μοναδικό σύνολο συμπτωμάτων.

Αιτίες

Ο παρκινσονισμός μπορεί να προκληθεί από την ίδια τη νόσο του Πάρκινσον καθώς και από άλλη υποκείμενη πάθηση. Άλλες αιτίες που σχετίζονται με τον Παρκινσονισμό περιλαμβάνουν:

  • Φλοιοβασικός εκφυλισμός: Αυτή η κατάσταση προκαλεί άνοια καθώς και επηρεασμένες κινήσεις, συνήθως στη μία πλευρά. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μην μπορεί να κάνει ελεγχόμενες μυϊκές κινήσεις.
  • Άνοια με σώματα Lewy: Αυτή η κατάσταση προκαλεί αλλαγές στη συνολική εγρήγορση καθώς και οπτικές παραισθήσεις. Αυτή η κατάσταση είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία άνοιας μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
  • Ατροφία πολλαπλού συστήματος: Αυτή η πάθηση επηρεάζει τον συντονισμό και τη δυσλειτουργία του αυτόνομου συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ακράτειας του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.
  • Προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση: Αυτή η κατάσταση προκαλεί άνοια, συχνές πτώσεις προς τα πίσω και προβλήματα με την κίνηση των ματιών πάνω-κάτω εκτός από τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Οι παραπάνω καταστάσεις είναι οι τέσσερις πιο κοινές αιτίες παρκινσονισμού, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τέξας Southwestern Medical Center. Ο αριθμός των ατόμων με αυτές τις παθήσεις είναι περίπου το ένα τέταρτο του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.

Υπάρχει επίσης μια άλλη, λιγότερο κοινή πάθηση που ονομάζεται αγγειακός παρκινσονισμός. Αυτή η κατάσταση προκαλεί πολλαπλά, μικρά εγκεφαλικά επεισόδια που μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία, το περπάτημα και τη μνήμη ενός ατόμου. Ο παρκινσονισμός είναι επίσης μερικές φορές το αποτέλεσμα λήψης ορισμένων φαρμάκων. Οι γιατροί ονομάζουν αυτή την κατάσταση παρκινσονισμό που προκαλείται από φάρμακα. Παραδείγματα φαρμάκων που θα μπορούσαν να το προκαλέσουν περιλαμβάνουν αριπιπραζόλη (Abilify), αλοπεριδόλη (Haldol) και μετοκλοπραμίδη (Reglan). Στην ιδανική περίπτωση, εάν ένα άτομο έχει παρκινσονισμό που προκαλείται από φάρμακα, μπορεί να μειώσει αργά τις δόσεις αυτών των φαρμάκων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό και ένα άτομο δεν πρέπει να σταματήσει να παίρνει ένα φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού του.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ