Αθλητισμός: Οι αντικαρκινικές δράσεις της άσκησης [vid]


«Η προπόνηση παραμένει το πιο ισχυρό «φάρμακο» που διατηρεί την ποιότητα ζωής και ενισχύει την υγεία». Αυτά είναι τα λόγια αμερικανών ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, οι οποίοι δημοσίευσαν πρόσφατα μια ανασκόπηση έρευνας σχετικά με την άσκηση και την υγεία. Η δημοσίευση περιλαμβάνει ένα διάγραμμα ανθρώπινης φιγούρας που δείχνει τα μέρη του σώματος που ωφελούνται από την κίνηση: μια καρδιά που λειτουργεί καλύτερα, έναν εγκέφαλο που καταπολεμά τη συρρίκνωση, ένα ανοσοποιητικό σύστημα που είναι σε εγρήγορση, χαμηλότερο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη – και πολλά άλλα.

«Τα στοιχεία μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι τόσο η προπόνηση δύναμης όσο και η αερόβια δραστηριότητα μέτριας έως έντονης έντασης, όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο ή το κολύμπι, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας περισσότερο από το να κάνεις κάποια από αυτές τις ασκήσεις μόνη τηςς», λέει ο Δρ Terry Boyle από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. Μια άλλη νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η προπόνηση δύναμης για περίπου μία ώρα την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 27%.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα μας όταν ασκούμαστε;

  • Ενισχύει την ικανότητά μας να καταπολεμούμε τον καρκίνο

Οι μύες κάνουν περισσότερα από το να μας κάνουν να κινούμαστε. Συλλογικά, λειτουργούν σαν ένα μεγάλο όργανο που αλληλεπιδρά με κάθε σύστημα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος – και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η άσκηση βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και στη βελτίωση της επιβίωσής του, λέει ο καθηγητής Rob Newton από το Ερευνητικό Ινστιτούτου Ιατρικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Edith Cowan. «Γενικά, το σώμα μας παράγει καρκινικά κύτταρα όλη την ώρα και είναι δουλειά του ανοσοποιητικού συστήματος να τα σκοτώσει. Το πλεονέκτημα της τακτικής άσκησης είναι ότι όταν οι μύες κινούνται, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα που στέλνει τα Τ κύτταρα για να καταστρέψει τυχόν καρκινικά κύτταρα», εξηγεί ο Newton.

  • Βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος

Ένας τρόπος με τον οποίο η άσκηση βοηθά στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, είναι εξαιτίας της βελτίωσης της σύστασης του σώματος ώστε να υπάρχει λιγότερο λίπος και περισσότεροι μύες, λέει ο Newton. «Αν κάποιος είναι υπέρβαρος και ειδικά αν έχει διαβήτη, θα έχει υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που μπορεί να λειτουργήσει σαν αυξητική ορμόνη, διεγείροντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Αυτός είναι ο λόγος που το πολύ λίπος και οι πολύ λίγοι μύες στο σώμα δημιουργούν ένα περιβάλλον που προάγει τον καρκίνο». Από την άλλη πλευρά, η τακτική προπόνηση ενδυνάμωσης για την οικοδόμηση περισσότερων μυών σημαίνει ότι θα αναπτύξετε ένα περιβάλλον πιο κατασταλτικό για τον καρκίνο στο σώμα και θα βοηθήσετε να κρατήσετε μακριά άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ