Υπομελάγχρωση: Ποιες είναι οι αιτίες της δερματικής νόσου;


Για να κατανοήσουμε την υπομελάγχρωση, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς το δέρμα παίρνει συνήθως το χρώμα του. Τα μελανοκύτταρα είναι χρωστικά κύτταρα που παράγουν μελανίνη. Η μελανίνη είναι η πρωτεΐνη που δίνει στο δέρμα, στα μαλλιά και στα μάτια τη χρωστική ή το χρώμα τους. Η ποσότητα της χρωστικής στο δέρμα συνήθως ποικίλλει ανάλογα με την έκθεση στον ήλιο και τη γενετική. Αλλά οι διαταραχές μελάγχρωσης μπορούν επίσης να επηρεάσουν το σκοτάδι ή το ανοιχτόχρωμο δέρμα. Η υπομελάγχρωση είναι η απώλεια της χρωστικής ή του χρώματος του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα ή να εντοπιστεί. Στην τοπική υπομελάγχρωση, μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές κηλίδες ή περιοχές στο δέρμα που φαίνονται λευκές. Το μέγεθος και το σχήμα των μπαλωμάτων μπορεί να ποικίλλει πολύ. Σε άτομα με υπομελάγχρωση, υπάρχει είτε μείωση των μελανοκυττάρων είτε της ίδιας της μελανίνης. Η μείωση του αμινοξέος τυροσίνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπομελάγχρωση. Τα μελανοκύτταρα χρησιμοποιούν τυροσίνη για να παράγουν μελανίνη. Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Αιτίες

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες της υπομελάγχρωσης. Η κατάσταση αναπτύσσεται συνήθως ως αποτέλεσμα τραυματισμού ή τραύματος στο δέρμα.

  • Οι φουσκάλες, τα εγκαύματα και οι λοιμώξεις μπορούν όλα να βλάψουν το δέρμα και να οδηγήσουν σε υπομελάγχρωση.
  • Οι καλλυντικές θεραπείες δέρματος, όπως το χημικό πίλινγκ και το λέιζερ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπομελάγχρωση εάν η διαδικασία δεν γίνει σωστά.
  • Ορισμένες χρόνιες παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπομελάγχρωση. Σε περιπτώσεις όπου η υπομελάγχρωση οφείλεται σε χρόνια πάθηση, η πάθηση είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση.

Οι τύποι υπομελάγχρωσης περιλαμβάνουν:

  • Αλβινισμός: Ο αλμπινισμός θεωρείται μια σπάνια κληρονομική διαταραχή. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό για τον Αλβινισμό και την Υπομελάγχρωση, περίπου 1 στους 20.000 ανθρώπους έχει κάποιο είδος αλβινισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αλβινισμός εμφανίζεται εξαιτίας ενός ελαττώματος στο γονίδιο που επηρεάζει την παραγωγή μελανίνης. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της μελανίνης. Δεδομένου ότι τα άτομα με αλβινισμό δεν μπορούν να παράγουν μελανίνη, έχουν έλλειψη μελάγχρωσης του δέρματος. Το δέρμα και τα μαλλιά τους φαίνονται λευκά και μπορεί να έχουν λιγότερη χρωστική ουσία στις ίριδες των ματιών τους.
  • Λεύκη: Η ακριβής αιτία της λεύκης δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται σε μια αυτοάνοση ασθένεια που καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη. Η λεύκη προκαλεί λείες, λευκές κηλίδες στο δέρμα, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα ή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα χέρια ή το πρόσωπο. Εκτός από το δέρμα, λευκές κηλίδες μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στο εσωτερικό του στόματος και στα μαλλιά.

  • Pityriasis alba: Η Pityriasis alba εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά με σκούρο δέρμα και περιλαμβάνει λευκές, ελαφρώς ανυψωμένες κηλίδες στο πρόσωπο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ