Σαουδική Αραβία: Εργαζόμενες “αγκαλιάζουν” τα κομμένα μαλλιά


Σαουδική Αραβία: Εργαζόμενες “αγκαλιάζουν” τα κομμένα μαλλιά Όταν η Σαουδάραβας γιατρός Safi πήρε νέα δουλειά σε ένα νοσοκομείο της πρωτεύουσας, αποφάσισε να αντισταθμίσει το τυπικό λευκό εργαστηριακό παλτό της με μια εμφάνιση που κάποτε θα θεωρούσε δραματική. Περπατώντας σε ένα κομμωτήριο του Ριάντ, είπε στον κομμωτή να κόψει τις μακριές, κυματιστές μπούκλες της μέχρι τον λαιμό της, ένα στυλ ολοένα και πιο δημοφιλές στις εργαζόμενες γυναίκες στο συντηρητικό βασίλειο.

Το κούρεμα –-γνωστό τοπικά με την αγγλική λέξη «boy»– έχει γίνει εντυπωσιακά ορατό στους δρόμους της πρωτεύουσας, και όχι μόνο επειδή οι γυναίκες δεν υποχρεούνται πλέον να φορούν μαντίλα χιτζάμπ στο πλαίσιο των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο de facto ηγεμόνας της Σαουδικής Αραβίας.

Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό, ένα κεντρικό στοιχείο των κυβερνητικών προσπαθειών για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, πολλές περιγράφουν το κούρεμα «αγόρι» ως μια πρακτική, επαγγελματική εναλλακτική λύση στα πιο μακρύτερα στυλ που μπορεί να προτιμούσαν στις προεργασιακές τους ημέρες.

Για τη Safi, η οποία ζήτησε να αναγνωριστεί με ψευδώνυμο για να διατηρήσει την ανωνυμία της, το βλέμμα χρησιμεύει επίσης ως μια μορφή προστασίας από την ανεπιθύμητη ανδρική προσοχή, επιτρέποντάς της να επικεντρωθεί στους ασθενείς της.

«Στους ανθρώπους αρέσει να βλέπουν τη θηλυκότητα στην εμφάνιση μιας γυναίκας», είπε. «Αυτό το στυλ είναι σαν μια ασπίδα που με προστατεύει από τους ανθρώπους και μου δίνει δύναμη». – Μια πρακτική εξοικονόμηση χρόνου – Σε ένα κομμωτήριο στο κέντρο του Ριάντ, η ζήτηση για το «boy» κούρεμα έχει εκτοξευθεί – με επτά ή οκτώ πελάτισσες στις 30 να το ζητούν κάθε μέρα, είπε ο κομμωτής Lamis. «Αυτή η εμφάνιση έχει γίνει πολύ δημοφιλής τώρα», είπε.

«Η ζήτηση για αυτό έχει αυξηθεί, ειδικά μετά την είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας.

«Το γεγονός ότι πολλές γυναίκες δεν φορούν χιτζάμπ έχει αναδείξει τη διάδοσή του», ενώ ώθησε ακόμη περισσότερες πελάτισσες να το δοκιμάσουν, ειδικά γυναίκες στα τέλη της εφηβείας και στα είκοσί τους, είπε.

Η άρση της απαίτησης της μαντίλας είναι μόνο μία από τις πολλές αλλαγές που έχουν αναδιοργανώσει την καθημερινή ζωή για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας υπό τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο οποίος ονομάστηκε κληρονόμος του 86χρονου πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, πριν από πέντε χρόνια.

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν απαγορεύονται πλέον σε συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις και το 2018 απέκτησαν το δικαίωμα να οδηγούν.

Το βασίλειο έχει επίσης χαλαρώσει τους λεγόμενους κανόνες κηδεμονίας, που σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν πλέον να αποκτούν διαβατήρια και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς την άδεια ενός άνδρα συγγενή.

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, συνοδεύτηκαν από καταστολή των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών, μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά της διαφωνίας.

Η προσέλκυση περισσότερων γυναικών στην εργασία είναι μια σημαντική συνιστώσα του μεταρρυθμιστικού σχεδίου Vision 2030 του πρίγκιπα Μοχάμεντ για να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο.

Το σχέδιο αρχικά ζητούσε οι γυναίκες να αντιπροσωπεύουν το 30 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά ήδη αυτό το ποσοστό έχει φτάσει το 36 τοις εκατό, είπε η βοηθός υπουργός Τουρισμού Πριγκίπισσα Χάιφα Αλ-Σαούντ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα.

«Βλέπουμε γυναίκες σήμερα σε κάθε τύπο εργασίας», είπε η πριγκίπισσα Χάιφα, σημειώνοντας ότι το 42 τοις εκατό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανήκουν σε γυναίκες.

Πολλές εργαζόμενες γυναίκες που πήραν συνέντευξη από το Γαλλικό Πρακτορείο επαίνεσαν το κούρεμα  «αγόρι» ως εργαλείο για την πλοήγηση στη νέα τους επαγγελματική ζωή.

«Είμαι μια πρακτική γυναίκα και δεν έχω χρόνο να περιποιηθώ τα μαλλιά μου», είπε η Abeer Mohammed, μια 41χρονη μητέρα δύο παιδιών που διευθύνει ένα κατάστημα ανδρικών ρούχων. «Τα μαλλιά μου είναι σγουρά και αν τα μαλλιά μου μακραίνουν, θα πρέπει να αφιερώσω χρόνο που δεν έχω στη διάθεσή μου για να τα φροντίσω το πρωί». –

«Επίδειξη δύναμης» – Η Σαουδική Αραβία έχει παραδοσιακά θέσει εκτός νόμου τους άνδρες που «μιμούνται τις γυναίκες» ή φορούν γυναικεία ρούχα και το αντίστροφο.

Αλλά η Rose, μια 29χρονη πωλήτρια παπουτσιών σε ένα εμπορικό κέντρο του Ριάντ, βλέπει τα κοντά μαλλιά της ως ένα μέσο για να επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία της από τους άντρες, όχι να τους μιμηθεί. «Μου δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση… Νιώθω διαφορετική και μπορώ να κάνω ό,τι θέλω χωρίς την κηδεμονία κανενός», είπε η Rose, η οποία δεν ήθελε να δώσει το πλήρες όνομά της.

«Στην αρχή η οικογένειά μου απέρριψε την εμφάνιση, αλλά με τον καιρό το συνήθισαν», πρόσθεσε.

Αυτή η αποδοχή αντανακλά εν μέρει την επιρροή των Άραβων σταρ όπως η ηθοποιός Yasmin Raeis ή η τραγουδίστρια Shirene που έχουν υιοθετήσει το στυλ, είπε η Αιγύπτια στυλίστρια Mai Galal.

«Μια γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της με αυτόν τον τρόπο είναι μια γυναίκα της οποίας ο χαρακτήρας είναι δυνατός, επειδή δεν είναι εύκολο για τις γυναίκες να απαλλαγούν από τα μαλλιά τους», είπε η Galal στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Νουφ, η οποία εργάζεται σε κατάστημα καλλυντικών και προτίμησε να μην δώσει το όνομα της οικογένειάς της, περιέγραψε το μήνυμα του κουρέματος «αγοριού» ως εξής: «Θέλουμε να πούμε ότι υπάρχουμε και ότι ο ρόλος μας στην κοινωνία δεν διαφέρει πολύ από αυτόν των ανδρών.” Τα κοντά μαλλιά, πρόσθεσε, είναι «μια επίδειξη δύναμης των γυναικών».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ