Οι «άγνωστες» ιστορίες πίσω από τα μεγάλα διαχρονικά καλοκαιρινά hit των 90’s


Από «Του Αιγαίου τα blues» έως τα καλοκαιρινά ραντεβού πάνω στο σώμα σου

Κώστας Μπίγαλης, Θάνος Καλλίρης, Μαντώ, Σοφία Αρβανίτη, και ο Βασίλης Ματζουράνης από τις Δυτικές Συνοικίες μιλάνε στο Newsbomb.gr και αποκαλύπτουν τις άγνωστες ιστορίες πίσω από τις μεγάλες τους επιτυχίες.

Με έναν τρόπο μαγικό γυρίζουμε το χρόνο και φθάνουμε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Εκεί στα Walkman λιώνουν οι ταινίες από τις κασέτες που γράφαμε όλοι με μανία. Που πατούσαμε το REC την ώρα που έπαιζε στο ραδιόφωνο η μεγάλη επιτυχία της εποχής και ο παραγωγός έβγαινε λίγο μετά το ρεφρέν για να μη μας αφήσει να ηχογραφήσουμε το τραγούδι. Όμως κάποια γατόνια ήταν σε εγρήγορση πατούσαν το PAUSE περίμεναν τον εκφωνητή να τελειώσει και είχαν αποτυπώσει στην κασέτα το τραγούδι με διακοπή λίγων δευτερολέπτων. Από αυτούς κάναμε κόπιες όλοι και λιώναμε τις κασέτες και τα καλοκαίρια ακούγαμε «Του Αιγαίου τα Blues», «Μη μου μιλάς για Καλοκαίρια», «Αυτό το Καλοκαίρι», «Κάποιο Καλοκαίρι», «Καλοκαιρινά ραντεβού πάνω στο σώμα σου» κ.α Νοσταλγικές και μουσικές εποχές που μυρίζουν καλοκαίρι με νότες.

Μιας που ο υδράργυρος ανέβηκε και το καλοκαίρι δήλωσε την παρουσία του στο Newsbomb.gr στην έκδοση του Weekend θυμόμαστε αυτά τα τραγούδια που μας ακολουθούν επί 30 καλοκαίρια περίπου. Μιλήσαμε με τους ερμηνευτές για να μάθουμε τις ιστορίες από τα τραγούδια που μας θυμίζουν αυτά τα εφηβικά μας και παιδικά μας καλοκαίρια. Τι λέτε πάμε να κάνουμε ένα rewind; Φύγαμε!

Του Αιγαίου τα Blues και η Eurovision

Του Αιγαίου τα Blues του Κώστα Μπίγαλη είναι το hot καλοκαιρινό τραγούδι. Όπου και να είσαι, με το που θα το ακούσεις θα πεταχτείς σαν… ελατήριο να το χορέψεις. Ακόμη και στο αυτοκίνητο αν είσαι δεν υπάρχει περίπτωση να μην δυναμώσεις την ένταση. Είναι ένας από τους ελληνικούς καλοκαιρινούς μουσικούς ύμνους τον οποίο τον ακούν και οι νεότεροι.

Ο Κώστας Μπίγαλης αποκαλύπτει στο Newsbomb.gr την ιστορία του τραγουδιού «Του Αιγαίου τα blues»

Ο Κώστας Μπίγαλης μιλώντας στο Newsbomb.gr δήλωσε για το συγκεκριμένο του έργο πως δεν περίμενε να έχει τόση δύναμη και αντοχή στο χρόνο. Μάλιστα αποκάλυψε πως «Του Αιγαίου τα Blues», τα είχε προτείνει στην επιτροπή της ΕΡΤ το 1990 για την υποψηφιότητα στην Eurovision και το είχαν «κόψει».

«”Του Αιγαίου τα Blues”, τα είχα γράψει προς το τέλος της δεκαετίας του 80. Μάλλον το 88. Είχα βάλει πολλά ελληνικά στοιχεία μέσα, όπως τον Απόλλωνα, του Ηφαίστου το νησί κ.α. Και ο λόγος ήταν ότι τα τραγούδια που θέλαμε να βγουν προς τα έξω τότε να έχουν μια έντονη ελληνική ταυτότητα. Το συγκεκριμένο μάλιστα το είχα στείλει για να περάσει από την επιτροπή τότε της ΕΡΤ το 1990 για να πάει στην Eurovision. Τελικά το έκοψαν», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει, «ένα χρόνο μετά, το 1991 το ένταξα στον δίσκο. Λίγο πριν βγει στα δισκοπωλεία ψάχναμε ποιο θα είναι το πρώτο τραγούδι και τίτλος του δίσκου… και υπήρχε διχογνωμία. Τότε απευθύνθηκα στην κόρη μου τη Νίκη και της είπα “άκουσε τα όλα και πες μου ποια σου άρεσαν περισσότερο”. Η Νίκη την επόμενη ημέρα μου είπε “Του Αιγαίου τα Blues”. Τέλος, αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι του δίσκου, το όνομά του και το πρώτο clip που γυρίστηκε. Η Νίκη μου, είχε διαίσθηση και από ότι φαίνεται επαληθεύτηκε και επαληθεύεται επί 30 χρόνια».

Κάποιο Καλοκαίρι – Αγάπη Καλοκαιρινή και… Γιορτάζω

Ο Θάνος Καλλίρης τη δεκαετία του 90 έκανε την μία επιτυχία πίσω από την άλλη. Στους δίσκους του πάντα υπήρχαν τραγούδια με διάθεση καλοκαιρινή.

«Αγαπούλα μου Γεια», «Κάποιο Καλοκαίρι», «Αγάπη Καλοκαιρινή» ήταν μόνο μερικές από τις δεκάδες επιτυχίες του. Ο ίδιος μιλάει στο Newsbomb.gr και θυμάται, «Δεν περίμενα ποτέ πως αυτά τα τραγούδια θα μπορούσαν όχι απλά να αντέξουν στο χρόνο, αλλά να είναι ακόμη ζωντανά και να τραγουδιούνται και από ανθρώπους που όταν κυκλοφόρησαν οι συγκεκριμένοι δίσκοι ήταν αγέννητοι. Το “Κάποιο Καλοκαίρι” είχε γράψει τη μουσική ο Φοίβος του στίχους η Ναταλία Γερμανού. Το “Αγάπη καλοκαιρινή” τους στίχους και τη μουσική ο Φοίβος και έχει μια αντίθεση αυτό το τραγούδι, βροχή μες το καλοκαίρι. Το “Αγαπούλα μου γεια”, επίσης καλοκαιρινό τραγούδι είχε κυκλοφορήσει το 1993 σε στίχους Ναταλίας Γερμανού και μουσική Φοίβου. Ωστόσο σε αυτό το δίσκο “Το κράτα ένα ψέμα για το τέλος” υπάρχει και το “Γιορτάζω”. Και αυτό άφησε εποχή. Το είχα εμπνευστεί στο αυτοκίνητο και το είχα γράψει σε πέντε λεπτά. Όταν είχαν φύγει από κάποια γενέθλια, σκεφτόμουν γιατί όλοι τραγουδάμε το happy birthday, και δεν υπάρχει ένα ελληνικό τραγούδι… ;και έτσι γεννήθηκε στο μυαλό μου το “Γιορτάζω”».

Ο Θάνος Καλλίρης έδινε επιτυχίες στο εφηβικό «Κάποιο Καλοκαίρι» μας

«Αυτό το καλοκαίρι» κράτησε τη Μαντώ στην Ελλάδα

«Αυτό το καλοκαίρι» είναι από τα τραγούδια που αν δεν τα ακούσεις δεν καταλαβαίνεις καλοκαίρι. Η Μαντώ που το τραγούδησε με την ιδιαίτερη και πολύ ξεχωριστή φωνή της άφησε εποχή. Στο Newsbomb.gr αποκαλύπτει πως αν δεν είχε πει αυτό το κομμάτι, θα είχε φύγει για την Αμερική.

Η Μαντώ έμεινε στην Ελλάδα και μας χάρισε απίθανες μουσικές στιγμές χάρις «Αυτό το Καλοκαίρι», όπως εξομολογείται η ίδια στο Newsbomb.gr

«Είχα έρθει από την Αμερική εδώ, δεν είχα σκοπό να μείνω και ετοιμαζόμουν να γυρίσω. Όταν ο Κώστας Χαριδιπλωμένος μου το έδωσε να το ακούσω ενθουσιάστηκα. Ήταν πολύ διαφορετικό για τα δεδομένα της τότε ελληνικής εποχής. Εμπεριείχε στοιχεία της βρετανικής ποπ που τότε έκανε θραύση σε όλον τον κόσμο. Όταν το ερμήνευσα ήταν όντως πολύ ξεχωριστό. Θεωρώ ότι ο κόσμος το αγάπησε και το ακούει από το 1989 μέχρι σήμερα με την ίδια θέρμη».

Το κομμάτι που ερωτεύτηκε η Σοφία Αρβανίτη και εμείς… «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια»

Το «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια» είχε τραγουδήσει η Σοφία Αρβανίτη και μας έκανε κι εμάς να νοσταλγούμε τα υπέροχα καλοκαίρια και κυρίως αυτό που την ακούσαμε για πρώτη φορά και ερωτευτήκαμε το κομμάτι της.

arvaniti.jpg
Η Σοφία Αρβανίτη τραγουδά «Μη μου μιλάς για Καλοκαίρια» με την υπέροχη φωνή της

Το ίδιο όμως έπαθε και η ίδια όπως εξομολογείται σήμερα στο Newsbomb.gr. Ειδικότερα εξηγεί, «Όταν το άκουσα αυτό το τραγούδι το ερωτεύτηκα. Πραγματικά σκίρτησα όταν το τραγούδησα. Δεν ήταν για εμένα αλλά ο δημιουργός του ο Μιχάλης Ρακιντζής μου το έδωσε. Ένιωσα και νιώθω ευλογημένη που το είπα. Δεν περίμενα αυτή του την διαχρονικότητα αλλά ο κόσμος το αγκάλιασε και το νιώθει πολύ οικείο του. Με τιμά αυτό».

Πώς «γεννήθηκαν» τα Καλοκαιρινά Ραντεβού

Πολύ δυνατό καλοκαιρινό και διαχρονικό hit δεν είναι άλλο από το «Καλοκαιρινά ραντεβού πάνω στο σώμα σου». Με αυτό το τραγούδι η μπάντα από τη Θεσσαλονίκη «Δυτικές Συνοικίες» έγραψε ιστορία. Και παρότι τα παιδιά ήταν εκτός του star system ο κόσμος το «επέβαλε» και το τραγούδι ταξιδεύει ακόμη… Ο δημιουργός του Βασίλης Μαντζουράνης μίλησε στο Newsbomb.gr.

Το απόλυτο outsider, το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη «Δυτικές Συνοικίες» μας χάρισε ένα απίστευτο χιτ, τα καλοκαιρινά ραντεβού

«Καλοκαιρινά ραντεβού, με πας κοντά 30 χρόνια περίπου πίσω. Θυμάμαι σαν χθες γυρίζοντας από την Κω ότι είχα βγάλει τους στίχους και τη μουσική από το ρεφρέν αλλά μετά τίποτα. Με τον Κωστή ήμασταν ίδια γειτονιά, ίδιο θρανίο, απέναντι σπίτια. Του ζητάω να πάρει την κιθάρα του και να έρθει σπίτι. Δεν του πήρε πάνω από πέντε λεπτά ακούγοντας το ρεφρέν να βγάλει την μελωδία και τους στίχους του κουπλέ, «σαν παραίσθηση εσύ ξεπροβάλλεις μπρος στα μάτια μου, δύση και ανατολή, του ορίζοντα φτερά…», τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. Ένα τραγούδι που μας «συντροφεύει» 22 χρόνια τώρα. Όταν συστηθήκαμε στο κοινό με το cd «Της Ίριδος τα χρώματα». Αν πιστεύαμε ότι θα γινόταν όλος αυτός ο χαμός και θα ακούγεται χρόνια μετά σαν να βγήκε μόλις χθες…είναι σίγουρα όχι! Ξέραμε όμως από την πρώτη στιγμή δημιουργίας, ότι είχε κάτι και δεν κάναμε λάθος».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ