ΠΟΥ: Συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων – Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία


ΠΟΥ: Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων, πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα από 150 κρούσματα του ιού Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει την Πέμπτη για να συζητήσει το ξέσπασμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και να αποφασίσει εάν δικαιολογεί την κήρυξη παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Με χιλιάδες κρούσματα να έχουν αναφερθεί σε δεκάδες χώρες σε όλον τον κόσμο, η δήλωση θα σήμαινε ότι η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι η εξάπλωση της νόσου είναι ένα «εξαιρετικό γεγονός», με κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε το ξέσπασμα «ασυνήθιστο και ανησυχητικό».

Στην Αφρική, όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε ορισμένες χώρες, έχει αρρωστήσει ανθρώπους για δεκαετίες, με μια εκδοχή της να σκοτώνει έως και το 10% των μολυσμένων.

Ωστόσο, πέρα ​​από την Αφρική, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι και οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη σημαντικές γενετικές αλλαγές στον ιό.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπάρχουν τώρα περισσότερα από 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και ορθοπόξου.

Σαράντα από αυτά τα κρούσματα βρίσκονται στην Καλιφόρνια, 22 στη Νέα Υόρκη, 19 στο Ιλινόις και 16 στη Φλόριντα.

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων μέσω επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων ή ανθρώπων ή μέσω επαφής με υλικά μολυσμένα με τον ιό.

Η ευλογιά των πιθήκων, που σχετίζεται με την ευλογιά, έχει πιο ήπια συμπτώματα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, εξάνθημα και πόνους, πριν εμφανιστούν βλάβες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ