Ηλιακό Έγκαυμα: Πώς θα αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα από τον ήλιο;


Πολλοί από εμάς έχουν υποστεί ένα ηλιακό έγκαυμα. Ίσως δεν σχεδιάζατε να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους και παραμελήσατε το αντηλιακό ή ίσως δεν εφαρμόσατε ξανά αργότερα μέσα στην ημέρα ή απλώς χάσατε ένα – δύο σημεία. Ό,τι κι αν συνέβη, το δέρμα σας είναι ζεστό και έχει αλλάξει χρώμα. Διαβάστε εδώ μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ανακουφιστείτε από τα ηλιακά εγκαύματα.

1. Μειώστε τη θερμοκρασία του δέρματός σας. Φύγετε από τον ήλιο αμέσως και δροσίστε το δέρμα σας. Κάντε ένα δροσερό μπάνιο ή ντους για να μειώσετε τη θερμοκρασία του δέρματός σας. Αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Ωστόσο, κάντε το σύντομα. Ο υπερβολικός χρόνος στο νερό στεγνώνει το δέρμα σας. Εάν το έγκαυμα επηρεάζει μόνο μια μικρότερη περιοχή, μπορείτε να το κρυώσετε χρησιμοποιώντας μια κρύα κομπρέσα όπως μια βρεγμένη πετσέτα. Τοποθετήστε το απαλά στο έγκαυμα μέχρι να νιώσετε το δέρμα σας πιο δροσερό στην αφή.

2. Ενυδατωθείτε. Ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν για να σφραγίσετε την υγρασία. Τις πρώτες μέρες μετά το αρχικό έγκαυμα, εφαρμόστε συχνά ενυδατική κρέμα για να περιορίσετε την ξηρότητα. Απλώς φροντίστε να μην ενυδατώσετε το δέρμα σας μέχρι να κρυώσει, διαφορετικά θα παγιδεύσετε τη θερμότητα και θα προκαλέσετε περισσότερο πόνο και φλεγμονή.

3. Εφαρμόστε μια θεραπεία ανακούφισης από τον κνησμό. Εάν αισθάνεστε φαγούρα, δοκιμάστε να εφαρμόσετε μια λεπτή στρώση κρέμας υδροκορτιζόνης 1% στην περιοχή που έχει καεί από τον ήλιο.

4. Ανακουφίστε τον πόνο. Για να ανακουφίσετε τον πόνο ή το κάψιμο, εφαρμόστε δροσιστικό τζελ αλόης βέρα για άμεση ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε αυτές τις δροσερές κομπρέσες. Και μη διστάσετε να βάλετε ένα αναλγητικό αν πονάτε πραγματικά. Μπορείτε να πάρετε κάτι για τη φλεγμονή, όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ασπιρίνη.

5. Αποφύγετε τις αλοιφές με ερεθιστικά συστατικά. Παραλείψτε τις αλοιφές και τη βαζελίνη, που παγιδεύουν τη θερμότητα. Και αποφύγετε τοπικές θεραπείες που τελειώνουν σε «-καΐνη», όπως η βενζοκαΐνη και η λιδοκαΐνη, που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή σας. Περάστε οποιεσδήποτε κρέμες που περιλαμβάνουν αλκοόλ, το οποίο θα στεγνώσει το δέρμα σας και θα το κάνει πιο δύσκολο να επουλωθεί.

6. Διατηρήστε τον εαυτό σας ενυδατωμένο. Τα ηλιακά εγκαύματα απομακρύνουν υγρά από άλλα μέρη του σώματός σας προς το δέρμα σας, κάτι που μπορεί να σας αφυδατώσει γρήγορα. Αυτό που βοηθά ένα ηλιακό έγκαυμα είναι η ενυδάτωση. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνεστε καλά.

7. Μην αγγίζετε φουσκάλες. Παρόλο που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό, μην αγγίζετε αυτές τις φουσκάλες από ηλιακά εγκαύματα. Θα προκαλέσετε περισσότερο κακό παρά καλό. Για να αποτρέψετε τη μόλυνση και τις ουλές, αφήστε τις φουσκάλες να επουλωθούν μόνες τους.

8. Μάθετε πότε να δείτε το γιατρό σας. Μερικές φορές, η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε φουσκάλες σε μεγάλη περιοχή, πονάτε πολύ ή έχετε αναπτύξει πυρετό, ρίγη, ζάλη ή σύγχυση.

Πάνω από όλα, μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ