Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας


Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας (EAN) 2022. Ο παρατεταμένος χρόνος έκθεσης σε οθόνες υπολογιστών, η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών για διαδικτυακή μάθηση από το σπίτι, οι σχολικές εξετάσεις και οι ανησυχίες για την COVID-19 βρέθηκαν όλα ως παράγοντες κινδύνου για την επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή την πρόκληση νέων πονοκεφάλων.

Η πολυκεντρική μελέτη ανέλυσε 851 εφήβους ηλικίας μεταξύ 10 και 18 ετών, με 756 (89%) των παιδιών να ανέφεραν πονοκεφάλους κατά την περίοδο της μελέτης. Μεταξύ αυτών των παιδιών, το 10% ανέφερε νέους πονοκεφάλους κατά την πανδημική περίοδο εκπαίδευσης στο σπίτι. Πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των παιδιών είπε ότι οι πονοκέφαλοι τους είχαν επιδεινωθεί, το 61% είπε ότι οι πονοκέφαλοι τους παρέμειναν σταθεροί και το 3% είπε ότι οι πονοκέφαλοι τους είχαν βελτιωθεί. Όσοι ανέφεραν επιδείνωση ή νέα έναρξη πονοκεφάλους υπέφεραν από πονοκεφάλους κατά μέσο όρο 8-9 φορές το μήνα. Πάνω από τα μισά παιδιά αυτής της ομάδας (43%) χρησιμοποιούσαν παυσίπονα τουλάχιστον μία φορά το μήνα σε σύγκριση με το ένα τρίτο (33%) στην ομάδα των σταθερών.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Ayşe Nur Özdag Acarli από το κρατικό νοσοκομείο Ermenek, Karaman, Τουρκία, είπε ότι σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές, η ανάλυση της ομάδας δεν υποστήριξε μια τάση μείωσης του πονοκεφάλου και της σοβαρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. “Αν και προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι οι νέοι είχαν λιγότερους πονοκεφάλους λόγω του κλεισίματος των σχολείων τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της COVID-19, αυτή η πιο μακροπρόθεσμη μελέτη διαπίστωσε ότι το άγχος και οι πιέσεις της πανδημίας τελικά οδήγησαν σε απώλειες”, δήλωσε ο Δρ. Εξήγησε ο Ακάρλι. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πονοκέφαλοι είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και στα σχολικά επιτεύγματα. Οι βαθμολογίες κατάθλιψης και άγχους, συμπεριλαμβανομένου του άγχους για τη σύλληψη της COVID-19, ήταν σημαντικά υψηλότερες στις ομάδες κεφαλαλγίας με επιδείνωση και νέα έναρξη.

Αυτοί οι ερωτηθέντες αναγνώρισαν επίσης ότι είχαν κάνει λιγότερη προσπάθεια με τις σχολικές τους εργασίες και ότι τα ακαδημαϊκά τους επιτεύγματα είχαν μειωθεί. Οι εξετάσεις, η ζωή στην πόλη, η αύξηση βάρους και η κατάθλιψη συνδέθηκαν επίσης με συχνότερα περιστατικά κεφαλαλγίας στη μελέτη. Ο Δρ Acarli σχολίασε: “Οι νέοι ανησυχούσαν για την ποιότητα και την επάρκεια της διαδικτυακής εκπαίδευσης και το 62% των ερωτηθέντων είπε ότι ήταν δυσαρεστημένο με αυτό, ενώ το 21% ήταν αναποφάσιστο. Η σοβαρότητα και η συχνότητα του πονοκεφάλου έδειξαν σημαντική συσχέτιση με την ηλικία, την κατάθλιψη και το άγχος .” Ο πονοκέφαλος είναι το πιο κοινό νευρολογικό πρόβλημα στα παιδιά και τους εφήβους. Ένας πολύπλοκος συνδυασμός παραγόντων μπορεί να συμβάλει σε πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ