Διπλωματικές πηγές: Ο Αμάρ Αμπάρα είχε εξαφανιστεί – Η Άγκυρα δεν απάντησε στην ελληνική πρεσβεία


Έλληνας πολίτης του οποίου η εξαφάνιση είχε δηλωθεί στην πρεσβεία της χώρας μας στην Άγκυρα είναι ο άνθρωπος που η Τουρκία παρουσιάζει ως «κατάσκοπο της ΕΥΠ που συνελήφθη».

Διπλωματικό επεισόδιο προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία, βάζοντας ξανά σε λειτουργία τη μονταζιέρα και τον μηχανισμό προπαγάνδας.

Το δημοσίευμα που έχει κάνει τον γύρο των media και των social media στη γειτονική χώρα κάνει λόγο για τη σύλληψη του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα ο οποίος σύμφωνα με τους Τούρκους εργαζόταν ως «κατάσκοπος» για λογαριασμό της ΕΥΠ και το συμβάν παρουσιάζεται ως μια μεγάλη επιτυχία της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν πως «Αναφορικά με τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, επισημαίνεται ότι η εξαφάνιση του είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες. Έκτοτε, η Ελληνική Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση».

Είναι προφανές πως αν επρόκειτο για κατάσκοπο ή οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν ενδεδειγμένη κίνηση από την πλευρά της ελληνικής πρεσβείας να απευθυνθεί στις τουρκικές Αρχές έτσι ώστε να βοηθήσουν για την ανεύρεσή του. Σε κάθε περίπτωση, ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα είναι στα χέρια των Τούρκων πλέον, και μάλιστα παρουσιάζεται ένας κατάσκοπος τον οποίο κατάφερε να συλλάβει η ΜΙΤ με μια μεγάλη επιχείρηση η οποία τυγχάνει αποθέωσης από τα τουρκικά media.

Όργιο προπαγάνδας στην Τουρκία – Για Fake News μιλά εξαρχής η Αθήνα

Συγκεκριμένα, σε ιστοσελίδες αλλά και λογαριασμούς μεγάλων μέσων όπως το TRT World στα social media, αναφέρεται πως «ο Έλληνας πολίτης Μοχάμεν Αμάρ Αμπάρα, που είχε χαρακτηριστεί ως κατάσκοπος της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στην Τουρκία, συνελήφθη μετά από επιχείρηση που οργάνωσε η Εθνικός Τουρκικός Οργανισμός Πληροφοριών (ΜΙΤ)». Σύμφωνα με τους Τούρκους, υπήρχαν πληροφορίες από πηγές ασφαλείας οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι ο Αμπάρα εργαζόταν ως κατάσκοπος σε βάρος της Τουρκίας.

«Ο Έλληνας κατάσκοπος προσποιούταν τον επιχειρηματία στη διάρκεια των ταξιδιών του στην Τουρκία και συνδέεται με κατασκοπευτικές δραστηριότητες που καλύπτονταν από επιχειρηματικές δραστηριότητες», αναφέρουν τα δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται ασφαλείς πηγές για την πληροφόρησή τους.

«Ο Αμπάρα συνέλεγε πληροφορίες για τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στα σύνορα και τις μετέφερε στην ελληνική υπηρεσία πληροφοριών. Με οδηγίες της ΕΥΠ, επίσης συνέλεγε πληροφορίες για Σύριους που ζουν στην Τουρκία και για επιχειρηματίες που υποστηρίζουν την οργάνωση FETO στην Ελλάδα», αναφέρουν επιπλέον τα τουρκικά media.

https://www.instagram.com/p/CfOwlzso_Wg

Στη νέα – ανεπιτυχή – προσπάθεια της Τουρκίας, να προπαγανδίσει σε βάρος της Ελλάδας για ακόμα μια φορά το τελευταίο διάστημα, η απάντηση της Αθήνας ήταν ξεκάθαρη. «Ο ισχυρισμός περί Έλληνα πράκτορα που συνελήφθη από τη ΜΙΤ είναι χοντροκομμένο fake news», ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές εκθέτοντας για ακόμα μια φορά την Άγκυρα και τις πρακτικές της.

Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, παρά μόνο μερικές εβδομάδες από μια ανάλογη προσπάθεια της τουρκικής μονταζιέρας να δημιουργήσει ζήτημα από το πουθενά και να κατηγορήσει την Ελλάδα. Ήταν 12 Ιουνίου όταν στα media της γειτονικής χώρας αναρτήθηκε η είδηση του θανάτου μετανάστη στα σύνορα, από πυρά ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, γεγονός που όπως αποδείχθηκε ουδέποτε συνέβη. Και σε αυτή την περίπτωση, οι ελληνικές αρχές έσπευσαν να θέσουν τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση και να εκθέσουν την προσπάθεια των Τούρκων για προβοκάτσια. Το δεδομένο, ωστόσο, είναι πως η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα σταματήσει εδώ και θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο, και με όλα τα μέσα, να πολώσει ακόμα περισσότερο το – ήδη τεταμένο – κλίμα στα ελληνοτουρκικά, με το καλοκαίρι να προμηνύεται «καυτό» στη συνέχεια του…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ