«Τραγωδία»: Η τελευταία κλινική αμβλώσεων του Μιζούρι προσελκύει διαδηλωτές που αποδοκιμάζουν την απαγόρευση


«Τραγωδία»: Διαδηλωτές στο Μιζούρι συγκεντρώνονται στην τελευταία κλινική αμβλώσεων της πολιτείας για να καταγγείλουν τη νέα απαγόρευση της διαδικασίας Στεκόμενη έξω από την τελευταία κλινική αμβλώσεων που είχε απομείνει στο Μιζούρι την Παρασκευή, η Πάμελα Λούκεχαρτ έπνιγε τα δάκρυα καθώς θυμόταν πώς ήταν τα πράγματα πριν από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1973 που κατοχύρωνε το δικαίωμα μιας γυναίκας στη διαδικασία.

«Οι γυναίκες πέθαιναν κάνοντας αμβλώσεις τότε», είπε η 68χρονη στο Γαλλικό Πρακτορείο, με τη φωνή της να σπάει καθώς στεκόταν δίπλα σε πολλούς άλλους διαδηλωτές. «Προσπαθούσαμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών, τις ζωές των γυναικών και τώρα μας τα έχουν αφαιρέσει όλα αυτά».

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο κυριαρχούσαν οι συντηρητικοί ανέτρεψε την μνημειώδη απόφασή του στην υπόθεση Roe v. Wade, θέτοντας τέλος στο ομοσπονδιακό δικαίωμα στις αμβλώσεις που καθιέρωσε πριν από σχεδόν 50 χρόνια.

Η σεισμική απόφαση πυροδότησε αμέσως ένα κύμα πολιτειών με δεξιά κλίση για να επιβάλουν νέες απαγορεύσεις στη διαδικασία – με το Μιζούρι να είναι το πρώτο.

Λιγότερο από δύο ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Έρικ Σμιτ ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του να υπογράφει την απαγόρευση, αποκαλώντας την περίσταση «μνημειώδη ημέρα για την ιερότητα της ζωής».

Η ταχεία απαγόρευση ανάγκασε την κλινική Planned Parenthood στη λεωφόρο Forest Park του St. Louis – η οποία ήταν η τελευταία εγκατάσταση που παρείχε αμβλώσεις στην πολιτεία – να σταματήσει αμέσως να προσφέρει τη διαδικασία. «Σήμερα, για μένα, είναι τραγικό γιατί παλέψαμε τόσο σκληρά για να περάσει αυτός ο νόμος το 1973», είπε η Lukehart, η οποία συνοδευόταν από την εγγονή της Audrey στη διαμαρτυρία έξω από την κλινική Planned Parenthood. «Τώρα, 50 χρόνια μετά, μας το έχουν διώξει απότομα. Αυτό είναι λάθος. Είναι εντελώς λάθος», είπε. – «Δεν μπορούμε να αντέξουμε» –

Ενώ το Midwestern, το συντηρητικό Μιζούρι ήταν η πρώτη πολιτεία που απαγόρευσε τις αμβλώσεις μετά την απόφαση, δεν ήταν η τελευταία.

Από το βράδυ της Παρασκευής, τουλάχιστον έξι άλλες πολιτείες είχαν επιβάλει απαγορεύσεις: Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Οκλαχόμα και Νότια Ντακότα.

Η Ιντιάνα ανακοίνωσε επίσης ότι θα λάβει μέτρα για να κάνει το ίδιο και οι πάροχοι αμβλώσεων στο Ουισκόνσιν είπαν ότι η διαδικασία έχει πλέον απαγορευτεί και εκεί. Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Σεντ Λούις μετά την απαγόρευση, φωνάζοντας «Το σώμα μου, η επιλογή μου» και κρατώντας πινακίδες που έφεραν συνθήματα όπως «Η άμβλωση είναι υγειονομική περίθαλψη».

Απευθυνόμενος στο πλήθος μέσω τηλεβόα, ένας ομιλητής είπε: «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε δίπλα ενώ μας αφαιρούν τα δικαιώματά μας». Πίσω στην κλινική Planned Parenthood, ο διαδηλωτής Alec Ryan, 31 ετών, είπε ότι οι νέες απαγορεύσεις στις αμβλώσεις θα έχουν απτές συνέπειες. «Έτσι, θα υπάρξουν γυναίκες και έγκυοι που θα παγιδευτούν σε καταχρηστικούς γάμους επειδή δεν μπορούν να κάνουν έκτρωση.

Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα τεθούν σε καταστάσεις στις οποίες δεν θα έπρεπε να τεθούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα είναι μια τραγωδία». Η Linda Locke, η οποία συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Planned Parenthood στο St Louis, ανησυχούσε για τον αντίκτυπο της απόφασης της Παρασκευής στις νεότερες γενιές. «Έχω εγγονές, σωστά;» είπε. «Και όλοι μεγάλωσαν νομίζοντας ότι το σώμα τους ήταν υπό τον έλεγχό τους.

Και σήμερα, είναι απλώς σοκαριστικό και απογοητευτικό για μένα που το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις τους είπε ότι, «Όχι, δεν το κάνετε… Δεν σας εμπιστευόμαστε να λαμβάνετε αποφάσεις για το σώμα σας».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ