Tαξιδιωτική θεραπεία: Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία


Ένα νέο διεπιστημονικό έγγραφο από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) προτείνει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον τουρισμό, θεωρώντας τον όχι μόνο ως μια ψυχαγωγική εμπειρία αλλά ως μια βιομηχανία που μπορεί να προσφέρει πραγματικά οφέλη για την υγεία. Η συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Ακριβείας Υγείας του ECU και της Σχολής Επιχειρήσεων και Νομικής διαπίστωσε ότι πολλές πτυχές των διακοπών θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας ή καταστάσεις. Ο επικεφαλής ερευνητής Jun Wen είπε ότι η διαφορετική ομάδα ειδικών στον τουρισμό, τη δημόσια υγεία και το μάρκετινγκ ερεύνησε πώς ο τουρισμός θα μπορούσε να ωφελήσει όσους ζουν με άνοια.

“Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς”, είπε ο Wen. “Όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές. Αυτή η έρευνα είναι από τις πρώτες που συζητούν εννοιολογικά πώς αυτές οι τουριστικές εμπειρίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως παρεμβάσεις άνοιας”. Ο Wen είπε ότι η ποικίλη φύση του τουρισμού σήμαινε ότι υπήρχαν πολλές ευκαιρίες για την ενσωμάτωση θεραπειών για καταστάσεις όπως η άνοια. Για παράδειγμα, το να είσαι σε νέα περιβάλλοντα και να έχεις νέες εμπειρίες θα μπορούσε να προσφέρει γνωστική και αισθητηριακή διέγερση.

“Η άσκηση έχει συνδεθεί με την ψυχική ευεξία και τα ταξίδια συχνά περιλαμβάνουν ενισχυμένη σωματική δραστηριότητα, όπως περισσότερο περπάτημα”, είπε ο Wen. “Οι ώρες γευμάτων είναι συχνά διαφορετικές στις διακοπές: είναι συνήθως πιο κοινωνικές σχέσεις με πολλά άτομα και τα οικογενειακά γεύματα έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν θετικά τη διατροφική συμπεριφορά των ασθενών με άνοια. Και μετά υπάρχουν τα βασικά όπως ο καθαρός αέρας και η ηλιοφάνεια που αυξάνουν τα επίπεδα βιταμίνης D και σεροτονίνης. Όλα αυτά που συνδυάζονται για να αντιπροσωπεύουν μια ολιστική τουριστική εμπειρία, καθιστούν εύκολο να δούμε πώς οι ασθενείς με άνοια μπορούν να επωφεληθούν από τον τουρισμό ως παρέμβαση”.

Ο Wen είπε ότι ο αντίκτυπος της Covid-19 στα ταξίδια τα τελευταία χρόνια είχε εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξία του τουρισμού πέρα ​​από τον τρόπο ζωής και τους οικονομικούς παράγοντες. “Ο τουρισμός έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύει τη σωματική και ψυχολογική ευεξία”, είπε. “Έτσι, μετά την Covid, είναι μια καλή στιγμή να προσδιορίσουμε τη θέση του τουρισμού στη δημόσια υγεία — και όχι μόνο για υγιείς τουρίστες, αλλά για ευάλωτες ομάδες”. Ο Γουέν είπε ότι ελπίζει ότι μια νέα σειρά συνεργατικής έρευνας θα μπορούσε να αρχίσει να εξετάζει πώς ο τουρισμός μπορεί να βελτιώσει τη ζωή ανθρώπων με διάφορες συνθήκες. “Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι νέο στη γεφύρωση του τουρισμού και της επιστήμης υγείας. Θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη εμπειρική έρευνα και στοιχεία για να δούμε αν ο τουρισμός μπορεί να γίνει μια από τις ιατρικές παρεμβάσεις για διάφορες ασθένειες όπως η άνοια ή η κατάθλιψη.”

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ