Συμψηφισμός ανεξόφλητων απαιτήσεων με φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές επιχειρήσεων


Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρούν στην επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων επιχειρήσεων .

Οι αξιώσεις αυτές αφορούν οφειλόμενα ποσά για επιδοτήσεις του εργοδοτικού κόστους, τα οποία δεν είχαν καταβληθεί σε δικαιούχους βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α. – πρώην ΟΑΕΔ).

Ειδικότερα, σε συνέχεια της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης έκπτωσης από τις οφειλές στη φορολογική διοίκηση και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, των επιχειρήσεων με ανεξόφλητες απαιτήσεις προς τη Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) έως 31.12.2015, με την προϋπόθεση ότι για τις απαιτήσεις αυτές δεν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα ή έχουν παραιτηθεί απ’ αυτά, ενεργοποιήθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ η υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τις επιχειρήσεις-δικαιούχους.

Συνοπτικά, μετά την έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία της Δ.ΥΠ.Α., οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν, έως 30.11.2022, αίτηση στην πλατφόρμα «myBusinessSupport – Ρύθμιση ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων παραμεθορίου», δηλώνοντας το ποσό της ανεξόφλητης απαίτησής τους που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έκπτωσης από φορολογικές οφειλές και το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έκπτωσης από ασφαλιστικές οφειλές.

Εντός 48 ωρών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή από τη βεβαίωση των οφειλών, θα διενεργείται από την ΑΑΔΕ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κεντρική διαδικασία απόσβεσης των οφειλών αυτών, με τη σειρά που προβλέπεται στην παραπάνω απόφαση, έως την κάλυψη των ανεξόφλητων απαιτήσεων που έχουν αναγνωριστεί με την εγκριτική απόφαση.

Μετά την απόσβεση των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Μέσω της νέας, πλήρως ψηφιοποιημένης διαδικασίας με τη συμβολή της ΑΑΔΕ, η Κυβέρνηση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών της χώρας και τους παρέχει ανάσα ρευστότητας σε μια δύσκολη, διεθνώς, συγκυρία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ