Αιγαίο: 1.130 αλλοδαποί επιχείρησαν να εισέλθουν στην χώρα μας μέσα σε τρεις ημέρες!


Άρχισαν τα παιχνίδια με την εργαλειοποίηση των μεταναστών στο Αιγαίο οι Τούρκοι – Η Τουρκία ανοίγει τη στρόφιγγα στο μεταναστευτικό – Δεν περνάει κανείς από τα θαλάσσια σύνορά μας

Eίκοσι τέσσερα (24) συνολικά περιστατικά, κατά τα οποία λέμβοι με περίπου χίλιους εκατόν τριάντα (1.130) αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καταγράφηκαν από τις πρωινές ώρες της 24/6 μέχρι πρωινές ώρες της 27/6 στις θαλάσσιες περιοχές ν. Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου. Σημειώνεται ότι, μόνο στη νήσο Λέσβο επτακόσιοι σαράντα πέντε (745) αλλοδαποί επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε δεκαέξι (16) περιστατικά.

Εκτός από τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι προφανές ότι οι Τούρκοι επιχειρούν όπως έκαναν και στο παρελθόν να σπρώξουν μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα με σκοπό να συνεχίζουν την άθλια προπαγάνδα περί push back ή ακόμα και να προκαλέσουν κάποιο δυστύχημα το οποίο θα μπορέσουν στην συνέχεια να εκμεταλλευθούν διπλωματικά. Η αυξημένη τάση στις ροές έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο τόσο στον Εβρο όσο και στο Αιγαίο και συνδυάζεται και με την οξυμένη πολιτική αντιπαράθεση Τουρκίας- Ελλάδας-Ε.Ε.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Μαΐου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ροές αφίξεων κατά το 1ο πεντάμηνο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 36% σε σχέση με το 1ο πεντάμηνο του 2021. Αναλυτικότερα, στα νησιά η αύξηση είναι 53% και στο Φυλάκιο Εβρου της τάξεως του 26%. Οι ροές αφίξεων κατά τον Μάιο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 96% σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Αντίστοιχα, και οι αιτήσεις ασύλου τον Μάιο του 2022 ήταν αυξημένες κατά 36% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, ενώ οι προ-καταγραφές αυξημένες κατά 2%.

Σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά, Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης, καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο θαλάσσιο πεδίο εξέλιξης των περιστατικών και ανέλαβαν την διαχείριση των περιστατικών.

Κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους, καμία από τις παραπάνω λέμβους δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και άπαντες οι αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυλλέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς.

Επισημαίνεται για ακόμα μία φορά ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έχοντας ως πρωταρχικό του μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα που αποτελεί την ύψιστη επαγγελματική και ηθική υποχρέωση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Πηγή: Με πληροφορίες ΑΠΕ/ΜΠΕ



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ