Υπουργείο Εξωτερικών: Η πρώτη αντίδραση για την απέλαση οκτώ διπλωματών από τη Ρωσία


Την «έντονη λύπη» της εκφράζει η Αθήνα για την απόφαση της Μόσχας να απελάσει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες από τη Ρωσία, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών

Η Μόσχα αποφάσισε την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών και η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία εκφράζεται η «έντονη λύπη για την απόφαση των ρωσικών Αρχών». Μάλιστα, η απόφαση χαρακτηρίζεται ως αβάσιμη.

Παράλληλα, η Ελλάδα μέσω της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως πάντα «τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» ενώ τονίζεται ότι οι ελληνικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους υπό δύσκολες συνθήκες.

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις», προσθέτει στη συνέχεια.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Τέλος, το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι «Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ