Fomo: Η σίγαση του κινητού προκαλεί περισσότερο άγχος


«Χωρίς καθαρό ήχο, άτομα με υψηλό FOMO – Fear Of Missing Out – ή αλλιώς σύνδρομο των social media μπορεί να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Mengqi Liao, υποψήφιος διδάκτορας στις σπουδές επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Penn State. Για τη μελέτη, το 42% των 138 χρηστών iPhone επέλεξαν τη λειτουργία δόνησης. Το 8,7% ήταν σε αθόρυβη λειτουργία και οι υπόλοιποι κράτησαν τα κινητά τους σε ήχο για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Πριν από την έναρξη, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια έρευνα για να δουν αν είχαν FOMO και ενεργοποίησαν το εργαλείο Screen Time στα τηλέφωνά τους, ώστε να μπορούν να αναφέρουν ακριβή δεδομένα στους ερευνητές. Όσοι έκαναν σίγαση των τηλεφώνων τους μέτρησαν τον υψηλότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έλεγχαν το τηλέφωνό τους πιο συχνά από τους συμμετέχοντες που δεν σίγησαν τη συσκευή τους.

Ο χρόνος στην οθόνη του τηλεφώνου δεν ήταν μόνο υψηλότερος στα άτομα με FOMO, αλλά η σίγαση των ειδοποιήσεων αύξησε επίσης τα συναισθήματα άγχους τους. “Αντί να σβήσουν ή να απενεργοποιήσουν όλες τις ειδοποιήσεις από τα τηλέφωνά τους για να αποφύγουν περισπασμούς, οι χρήστες με υψηλό FOMO θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τη ρύθμιση ειδοποιήσεων και να απενεργοποιήσουν επιλεκτικά ορισμένες ειδοποιήσεις”, πρότεινε ο Liao.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενεργοποιούνται οι ειδοποιήσεις από τη στενή οικογένεια και φίλους για να μετριάσουν το άγχος, πρόσθεσε. «Ελπίζουμε ότι η μελέτη μας θα μπορούσε να εμπνεύσει πιο εξατομικευμένο σχεδιασμό για ειδοποιήσεις ή καλύτερο σχεδιασμό που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών στα κινητά τηλέφωνα», σημείωσε ο Liao. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Computers in Human Behavior.

Δύο εξωτερικοί εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ότι η υπέρβαση του συνδρόμου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα απαιτεί περισσότερα από το να σιγήσετε τη συσκευή σας. Οι θεραπευτές λένε συχνά στους ανθρώπους να απενεργοποιούν τα τηλέφωνά τους για να είναι πιο παρόντες στην καθημερινότητά τους, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι αυτό το βήμα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για ορισμένους ανθρώπους, δήλωσε η Thea Gallagher, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη. “Τα δεδομένα δείχνουν κάτι διαφορετικό εάν έχετε FOMO: Στην πραγματικότητα θα ελέγχετε ψυχαναγκαστικά το τηλέφωνό σας ακόμη περισσότερο επειδή νομίζετε ότι χάνετε ειδοποιήσεις”, εξήγησε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ