Αρκτική: Το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία


Αρκτική: Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν με τέτοιο ρυθμό που θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες ακτοπλοϊκές διαδρομές, καθώς, οι περιοχές που κάποτε ήταν καλυμμένες με πάγο και χιόνι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου γίνονται απαλλαγμένες από πάγο για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με κλιματικούς επιστήμονες που σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο Brown, Providence, Rhode, Island λέει νομικός υπότροφος που εργάζεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέιν, στο Πόρτλαντ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Τμήματα της Αρκτικής που κάποτε ήταν καλυμμένα με χιόνι και πάγο όλον τον χρόνο θερμαίνονται τόσο γρήγορα που θα είναι απαλλαγμένα από πάγο για αρκετούς μήνες σε περίπου 2 δεκαετίες, γεγονός που θα μπορούσε να ανοίξει θαλάσσια εμπορικά δίκτυα που παρακάμπτουν τη διαδρομή που ελέγχεται από τη Ρωσία στη Βόρεια Θάλασσα.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δίνει στα παράκτια κράτη της Αρκτικής εξουσία σχετικά με τα κύρια κανάλια ναυτιλίας που βρίσκονται στα ύδατά τους.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε τον νόμο για να ελέγξει το βόρειο πέρασμα επειδή οι διαδρομές χωρίς πάγο ήταν στο ρωσικό έδαφος. Πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν τη συντομότερη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας λόγω των απαιτητικών κανόνων της Ρωσίας, που απαιτούν από τα πλοία που διέρχονται από τα ύδατά της να παρέχουν εκ των προτέρων ειδοποίηση για τα σχέδια να πλεύσουν μέσω της διαδρομής, να πληρώσουν διόδια και να επιτρέψουν στα πλοία να πιλοτάρουν οι Ρώσοι.

Έως το 2065, η πλωτότητα στην Αρκτική εκτιμάται ότι θα δώσει νέα εμπορικά κανάλια σε διεθνή ύδατα που δεν ελέγχονται από τη Ρωσία. Αυτό θα συντόμευε τους χρόνους διέλευσης κατά περίπου 14 έως 20 ημέρες και θα μείωνε το αποτύπωμα άνθρακα της ναυτιλιακής βιομηχανίας έως και 24%.

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Αυτή είναι μια περίληψη του άρθρου «Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις διεθνείς ναυτιλιακές διαδρομές, σύμφωνα με μελέτη» που δημοσιεύτηκε από τα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις 6 Ιουνίου 2022.

Το πλήρες άρθρο βρίσκεται στο phys.org.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ