Λαγκάρντ: Με προαπαιτούμενα η παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων


Στην πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για αρκετό διάστημα, προχώρησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε Φόρουμ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποβάθμισε τις ανησυχίες για ύφεση στην ευρωζώνη, λέγοντας επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερους ρυθμούς – εάν χρειαστεί – αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκτοξεύεται υψηλότερα.

«Έχουμε αναθεωρήσει σημαντικά χαμηλότερα τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά εξακολουθούμε να αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω των εγχώριων αποθεμάτων ασφαλείας έναντι της απώλειας της δυναμικής ανάπτυξης», δήλωσε.

«Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν, θα έχουμε επαρκείς πληροφορίες για να κινηθούμε πιο γρήγορα. Αυτή η δέσμευση, ωστόσο, εξαρτάται από τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Για το επερχόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε πως θα περιορίσει την «άτακτη» διεύρυνση των περιθωρίων αποδόσεων των ομολόγων στην ευρωζώνη και «θα διατηρήσει την πίεση στις κυβερνήσεις να διατηρήσουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους».

«Το νέο μέσο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αναλογικό και να περιέχει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για να διατηρήσει την ώθηση των κρατών μελών προς μια συνεπή δημοσιονομική πολιτική», είπε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ