Ιταλία: Τσουχτερά πρόστιμα στα κομμωτήρια που… λούζουν δύο φορές τους πελάτες εν μέσω καύσωνα


Μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού ανακοινώνουν πολλές πόλεις στην Ιταλία, εν μέσω καύσωνα

Ο δήμαρχος μιας ιταλικής πόλης απαγόρευσε σε κομμωτές και κουρείς να λούζουν τα μαλλιά των πελατών τους δύο φορές με σαμπουάν σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης νερού, κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο σοβαρές ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Κάρλο Γκουμπελίνι, δήμαρχος του Castenaso, κοντά στη Μπολόνια στην περιοχή Eμίλια-Ρομάνα, είπε ότι χιλιάδες λίτρα νερού σπαταλώνται κάθε μέρα λόγω του διπλού λούσιμου, το οποίο πολλοί κομμωτές πιστεύουν ότι είναι ευεργετικό και ως εκ τούτου…το διπλό ξέβγαλμα.

Πιστεύεται ότι είναι ο μόνος δήμαρχος στην Ιταλία που έλαβε ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο θα περιλαμβάνει ελέγχους και πρόστιμα έως και 500 ευρώ για σαλόνια αισθητικής που παραβιάζουν τον κανόνα, καθώς η Ιταλία καταπολεμά την ξηρασία κατά τη διάρκεια ενός έντονου, παρατεταμένου καύσωνα.

Το Castenaso, που έχει πληθυσμό 16.000 κατοίκων, διαθέτει 10 κομμωτήρια και κουρεία. «Αν πολλαπλασιάσουμε την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για κάθε πελάτη, μιλάμε για χιλιάδες λίτρα την ημέρα», είπε ο δήμαρχος στην Corriere della Sera.

«Το Castenaso είναι μικρό: φανταστείτε τι σημαίνει από την άποψη της κατανάλωσης νερού στις μεγάλες πόλεις. Εκδώσαμε την εντολή το Σάββατο, δεδομένου ότι τα κομμωτήρια είναι κλειστά τις Κυριακές και τις Δευτέρες, για να τους δώσουμε άφθονο χρόνο προσαρμογής».

Ένα εγχειρίδιο που συνοδεύει τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του μέτρου αναφέρει ότι 13 λίτρα νερού το λεπτό ρέουν από μια ανοιχτή βρύση και ότι απαιτούνται τουλάχιστον 20 λίτρα για να ξεπλύνετε τα μαλλιά κάποιου δύο φορές.

Ο δήμαρχος είπε ότι ο κανόνας, που θα ισχύσει μέχρι το τέλη Σεπτεμβρίου έτυχε θετικής ανταπόκρισης. «Τα σχόλια ήταν θετικά», είπε. «Αυτό το διάταγμα δεν έχει στόχο να καταπιέσει, αλλά να ενδυναμώσει τους πολίτες». Ωστόσο, καθώς τα σαλόνια κομμωτικής του Castenaso άνοιξαν ξανά το πρωί της Τρίτης, κάποιοι δεν εντυπωσιάστηκαν τόσο.

«Φαίνεται λίγο γελοίο», είπε η Κάτια, που εργάζεται στα κομμωτήρια Nuova Equipe. «Είναι δύσκολο να μην μπορείτε να πλυθείς και να ξεβγάλεις τα μαλλιά σου δύο φορές, καθώς ορισμένα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε το απαιτούν, καθώς και ορισμένοι τύποι μαλλιών, ειδικά εάν τα μαλλιά του πελάτη είναι αρκετά βρώμικα».

Ο Γκουμπελίνι είπε ότι ελπίζει να μπορέσει να τροποποιήσει το μέτρο πριν λήξει, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση είναι «πραγματικά ανησυχητική». «Η Εμίλια Ρομάνα έχει αρκετά αποθέματα νερού απαραίτητα για γεωργικές εκτάσεις μέχρι τις 29 Ιουνίου, και μετά από τον Ιούλιο τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν δραστικά χειρότερα», είπε.

Δήμαρχοι άλλων ιταλικών πόλεων και χωριών έχουν επίσης επιβάλει μέτρα περιορισμού του νερού, συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου, όπου τα δημόσια σιντριβάνια έχουν κλείσει. Οι περιοχές της βόρειας Ιταλίας υποφέρουν περισσότερο λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας, του Πάδου, μετά από ελάχιστη βροχή και χιονοπτώσεις αυτόν τον χειμώνα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ