Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στη Μαδρίτη ο Τζο Μπάιντεν – Επιβεβαιώνει τη συνάντηση με Ερντογάν ο Λευκός Οίκος


Ο Τζο Μπάιντεν προσγειώθηκε στη Μαδρίτη εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ – Θα συνομιλήσει αύριο με τον Ερντογάν

Αύριο Τετάρτη 28 Ιουνίου η προγραμματισμένη συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου ομόλογού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σύμφωνα με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αύριο» οι δύο άνδρες «θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος από το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος και τόνισε πως προετοιμάζονται οι λεπτομέρειες της συνάντησης.

Ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί διακαώς η Ουάσινγκτον και την οποία η Άγκυρα απειλεί να ασκήσει εμποδίσει, «θα συζητηθεί», αλλά χωρίς να είναι «το κεντρικό αντικείμενο» της συζήτησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσγειώθηκε στη Μαδρίτη στις 16:04 ώρα Ελλάδος. Ο Μπαίντεν είχε αναχωρήσει από τη Γερμανία, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο κορυφής της G7.

Ο Αμερικανός σύμβουλος τόνισε επίσης πως οι ΗΠΑ θα κάνουν αύριο Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής «συγκεκριμένες ανακοινώσεις» σχετικά με νέες δεσμεύσεις για μακροπρόθεσμη στρατιωτική ενίσχυση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα στην Ευρώπη, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου.

Επιπλέον επισήμανε πως «ορισμένα έθνη» της Συμμαχίας θα «δεσμευτούν επίσης να αυξήσουν τις συνεισφορές τους για την άμυνα στην ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ.

Τέλος έκανε γνωστό ότι ο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιόλ στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ