Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση


Κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένα πόδι ακρωτηριάζεται κάπου στον κόσμο λόγω διαβήτη. Οι ασθενείς συχνά υποφέρουν από νευροπάθεια, απώλεια της αίσθησης στα κάτω άκρα, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να νιώσουν την βλάβη που προκύπτει από μια ενδεχόμενη κακή εφαρμογή του προσθετικού, η οποία οδηγεί στον ακρωτηριασμό ενός άκρου. Στο Biomicrofluidics, Καναδοί επιστήμονες αποκαλύπτουν την ανάπτυξη ενός νέου τύπου προσθετικής χρησιμοποιώντας μαλακή ρομποτική με δυνατότητα μικρορευστοποίησης που υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τα έλκη του δέρματος και τον πόνο σε ασθενείς με διαβήτη που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό μεταξύ του αστραγάλου και του γόνατος.

Περισσότερο από το 80% των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων στον κόσμο είναι αποτέλεσμα διαβητικού έλκους του ποδιού και είναι γνωστό ότι το κάτω άκρο πρήζεται σε απρόβλεπτους χρόνους, με αποτέλεσμα αλλαγές όγκου 10% ή περισσότερο. Συνήθως, μετά τον ακρωτηριασμό, χρησιμοποιούνται υφασμάτινα υλικά και χιτώνια σιλικόνης που μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν για να βελτιωθεί η εφαρμογή των προσθετικών. Ο ασθενής με τον ακρωτηριασμό πρέπει ωστόσο να αλλάζει χειροκίνητα τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της νευροπάθειας, που οδηγεί σε κακή αίσθηση του σώματος να καθιστά τη διαδικασία δύσκολη και ακόμη και επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη στο υπόλοιπο άκρο.

«Αντί να δημιουργηθεί ένας νέος τύπος προσθετικής υποδοχής, η τυπική επένδυση άκρων από σιλικόνη/ύφασμα αντικαθίσταται με ένα μόνο στρώμα επένδυσης με ενσωματωμένους μαλακούς ρευστικούς ενεργοποιητές ως στρώμα διασύνδεσης», δήλωσε η συγγραφέας Carolyn Ren, από το Πανεπιστήμιο του Waterloo. “Αυτοί οι ενεργοποιητές έχουν σχεδιαστεί για να φουσκώνουν σε ποικίλες πιέσεις με βάση την ανατομία του υπολειπόμενου άκρου για να μειώσουν τον πόνο και να αποτρέψουν τα έλκη από πίεση. Η ομάδα σχεδίασε ένα μικρορευστικό τσιπ με 10 ενσωματωμένες βαλβίδες για τον έλεγχο κάθε ενεργοποιητή. Το πλήρες σύστημα ελέγχεται από μια μικροσκοπική αντλία αέρα και δύο ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που παρέχουν αέρα στο μικρορευστικό τσιπ. Το κουτί ελέγχου είναι μικρό και αρκετά ελαφρύ για να φορεθεί ως μέρος του προσθετικού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ