Αθλητισμός: Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους [vid]


Όταν έχετε κατάθλιψη ή άγχος, η άσκηση είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε. Αλλά μόλις αποκτήσετε κίνητρο, αυτό που τώρα φαντάζει ως μια επίπονη δραστηριότητα θα κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή σας. Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη και βελτίωση μιας σειράς προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η αρθρίτιδα. Έρευνες για την κατάθλιψη, το άγχος και την άσκηση δείχνουν ότι τα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη της μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους. Οι σχέσεις μεταξύ της κατάθλιψης, του άγχους και της άσκησης δεν είναι απολύτως σαφείς – αλλά η άσκηση και άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας μπορούν σίγουρα να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης ή του άγχους και να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει να μην επανεμφανιστούν η κατάθλιψη και το άγχος μόλις αισθανθείτε καλύτερα.

Πώς η άσκηση βοηθά την κατάθλιψη και το άγχος;

  • Απελευθερώνοντας ενδορφίνες, φυσικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μοιάζουν με κάνναβη (ενδογενή κανναβινοειδή) και άλλες φυσικές χημικές ουσίες που μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση της ευεξίας σας.
  • Απομακρύνει το μυαλό σας από τις ανησυχίες για να μπορέσετε να ξεφύγετε από τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων που τροφοδοτούν την κατάθλιψη και το άγχος
  • Η τακτική άσκηση έχει επίσης πολλά ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη. Ειδικότερα, μπορεί να σας βοηθήσει:
  • Να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Η επίτευξη στόχων ή προκλήσεων άσκησης, ακόμη και μικρών, μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας. Το να αποκτήσετε φόρμα μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα με την εμφάνισή σας.
  • Να αποκτήστε περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας δώσουν την ευκαιρία να συναντηθείτε ή να συναναστραφείτε με άλλους. Απλώς ανταλλάσσοντας ένα φιλικό χαμόγελο ή χαιρετισμό καθώς περπατάτε στη γειτονιά σας μπορεί να βοηθήσει τη διάθεσή σας.

 

Πόση άσκηση είναι αρκετή;

Κάνοντας 30 λεπτά ή περισσότερο την ημέρα για τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να δείτε τα συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους να μειώνονται σημαντικά. Ωστόσο, μικρότερες ποσότητες σωματικής δραστηριότητας – 10 έως 15 λεπτά τη φορά – μπορεί να κάνουν επίσης τη διαφορά. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερος χρόνος άσκησης για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας όταν κάνετε πιο έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο. Τα οφέλη για την ψυχική υγεία της άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να διαρκέσουν μόνο εάν παραμείνετε σε αυτήν μακροπρόθεσμα – κι αυτός ένας άλλος καλός λόγος για να εστιάσετε στην εύρεση δραστηριοτήτων που σας αρέσουν.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ