Χρήση Κάνναβης: Έχει αυξηθεί με τη νομιμοποίηση και τα lockdown για την COVID, αναφέρει ο ΟΗΕ


Χρήση Κάνναβης: Η έκθεση του ΟΗΕ περιγράφει τους κινδύνους που συνδέονται με την αυξημένη χρήση κάνναβης. Μέρη, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών των ΗΠΑ που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη φαίνεται να έχουν αυξήσει την τακτική χρήση της, ενώ τα lockdown για την COVID είχαν παρόμοια αποτελέσματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονίας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Η κάνναβη είναι εδώ και καιρό το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό στον κόσμο και αυτή η χρήση αυξάνεται, ενώ η κάνναβη στην αγορά γίνεται ισχυρότερη όσον αφορά την περιεκτικότητά της σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), δήλωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) στην ετήσια Παγκόσμια Αναφορά φαρμάκων. Διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει τη μη ιατρική χρήση της κάνναβης, ξεκινώντας από την Ουάσιγκτον και το Κολοράντο το 2012. Η Ουρουγουάη τη νομιμοποίησε το 2013, όπως και ο Καναδάς το 2018. Άλλες έχουν κάνει παρόμοια βήματα, αλλά η έκθεση επικεντρώθηκε σε αυτές τις τρεις χώρες.

«Η νομιμοποίηση της κάνναβης φαίνεται να έχει επιταχύνει τις ανοδικές τάσεις στην αναφερόμενη καθημερινή χρήση του ναρκωτικού», αναφέρει η έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα UNODC που εδρεύει στη Βιέννη.

Αν και ο επιπολασμός της χρήσης κάνναβης στους εφήβους «δεν έχει αλλάξει πολύ», υπήρξε «έντονη αύξηση στην αναφερόμενη συχνή χρήση προϊόντων υψηλής δραστικότητας μεταξύ των νεαρών ενηλίκων», ανέφερε. «Το ποσοστό των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές και αυτοκτονίες που σχετίζονται με την τακτική χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί».

Η έκθεση ανέφερε ότι περίπου 284 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 5,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών όπως ηρωίνη, κοκαΐνη, αμφεταμίνες ή έκσταση το 2020, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Από αυτά, τα 209 εκατομμύρια έκαναν χρήση κάνναβης. «Οι περίοδοι αποκλεισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 οδήγησαν σε αυξήσεις στη χρήση κάνναβης… το 2020», ανέφερε.

Η παραγωγή κοκαΐνης σημείωσε ρεκόρ το 2020 και η διακίνηση μέσω θαλάσσης αυξάνεται, πρόσθεσε, με τα στοιχεία κατασχέσεων του 2021 να υποδηλώνουν επέκταση εκτός των δύο βασικών αγορών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης στην Αφρική και την Ασία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ