Δανία Μελέτη: Η COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον & Eγκεφαλικού


Δανία Μελέτη: Μια νέα μελέτη στη Δανία διαπίστωσε ότι οι εξωτερικοί ασθενείς με COVID-19 είχαν υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικό επεισόδιο και αιμορραγία στον εγκέφαλο σε σύγκριση με ασθενείς που ήταν αρνητικοί στην COVID-19, αλλά οι περισσότερες νευρολογικές διαταραχές δεν ήταν συχνότερες μετά την COVID-19 παρά μετά άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neurology τον Ιούνιο. «Περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η ακριβής φύση και η εξέλιξη των επιπτώσεων της COVID-19 στις νευρολογικές διαταραχές παρέμενε αχαρακτήριστη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Pardis Zarifkar, μέλος του Τμήματος Νευρολογίας στο νοσοκομείο Rigshospitalet, στην Κοπεγχάγη, στη Δανία.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει μια συσχέτιση με νευρολογικά σύνδρομα, αλλά μέχρι στιγμής είναι άγνωστο εάν η COVID-19 επηρεάζει επίσης τη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων νευρολογικών παθήσεων και αν διαφέρει από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 8ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας, διαπίστωσε ότι 43.375 άτομα βρέθηκαν θετικά στην COVID-19 ενώ 876.356 άτομα βρέθηκαν αρνητικά για τη νόσο σε σύνολο 919.731 συμμετεχόντων.

Μια νέα μελέτη στη Δανία διαπίστωσε ότι οι εξωτερικοί ασθενείς με COVID-19 είχαν υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικό επεισόδιο και αιμορραγία στον εγκέφαλο σε σύγκριση με ασθενείς που ήταν αρνητικοί στην COVID-19, αλλά ότι οι περισσότερες νευρολογικές διαταραχές δεν ήταν συχνότερες μετά την COVID-19 παρά μετά άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neurology τον Ιούνιο.

Η μελέτη χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας που κάλυπταν περίπου το 50% του πληθυσμού της Δανίας, η οποία υπολογίζεται ότι έχει πληθυσμό 3 εκατομμυρίων.

Η μελέτη ανέλυσε όσους βρέθηκαν θετικοί για COVID-19 και βακτηριακή πνευμονία σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, καθώς και επανεξέτασε ασθενείς με γρίπη από την αντίστοιχη προπανδημική περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου 2018 και Νοεμβρίου 2019. Από τους 43.375 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19, οι 35.362 ήταν εξωτερικοί ασθενείς ενώ οι 8.013 νοσηλεύτηκαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εξωτερικοί ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ, 2,6 φορές αυξημένο κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον, 2,7 φορές αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 4,8 φορές αυξημένο κίνδυνο για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Όταν όμως οι ερευνητές συνέκριναν τον σχετικό κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών με άλλες αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη, ο αυξημένος κίνδυνος των περισσότερων νευρολογικών παθήσεων δεν ήταν υψηλότερος στους θετικούς στην COVID-19 ασθενείς σε σύγκριση με αυτούς που είχαν διαγνωστεί με άλλες αναπνευστικές ασθένειες – με μία εξαίρεση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αυξήθηκε μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 σε σύγκριση με τους εσωτερικούς ασθενείς με γρίπη.

Η μελέτη ήταν περιορισμένη επειδή δεν έλαβε υπόψη πιθανές συγχυτικές μεταβλητές όπως κοινωνικοοικονομικά, τρόπο ζωής, προϋπάρχουσες συννοσηρότητες και διάρκεια νοσηλείας. Αν και η μελέτη περιελάμβανε μεγάλο πληθυσμό, μπόρεσε να εξετάσει μόνο ένα υποσύνολο του απόλυτου αριθμού των εξεταζομένων ατόμων της χώρας, καθώς μόνο οι εξετάσεις COVID-19 που πραγματοποιήθηκαν στις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις είναι καταχωρημένες στο σύστημα ηλεκτρονικού μητρώου υγείας της Δανίας που χρησιμοποίησε η μελέτη για την ανάλυση των αρχείων.

«Ενώ ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού ήταν αυξημένος με την COVID-19 σε σύγκριση με τη γρίπη, είναι καθησυχαστικό ότι οι περισσότερες νευρολογικές διαταραχές δεν φαίνεται να είναι πιο συχνές μετά την COVID-19 παρά μετά βακτηριακή πνευμονία που αποκτήθηκε από την κοινότητα», κατέληξαν οι ερευνητές.

«Οι συχνότητες της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της βαριάς μυασθένειας, του συνδρόμου Guillain-Barré και της ναρκοληψίας δεν διέφεραν μετά την COVID-19, τη γρίπη και τη βακτηριακή πνευμονία», πρόσθεσε η μελέτη. «Αυτά τα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη μακροπρόθεσμη επίδραση της COVID-19 στον οργανισμό και τον ρόλο που παίζουν οι λοιμώξεις στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τα εγκεφαλικά», είπε ο Ζαρίφκαρ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ