Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι πήρε κάτω από το τραπέζι ο Ερντογάν για να κάνει θεαματική κυβίστηση;


Τα ανατολίτικα παζάρια για να αλλάξει στάση με Σουηδία και Φινλανδία – Πόσο πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα;

Τα προφανή για να αλλάξει στάση ο Ταγίπ Ερντογάν γράφηκαν από τον τουρκικό Τύπο. Μένει να δούμε τι πήρε όχι μόνο πάνω, αλλά και κάτω από το τραπέζι για να κάνει αυτή την μεγαλοπρεπή κυβίστηση η οποία έρχεται σε αντίθεση με την αρχική στάση του η οποία συνέπλεε με την Ρωσία.

Βέβαια δεν πρέπει να λησμονούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν προβαίνει σε κωλοτούμπα, είναι η βασική διαπραγματευτική τακτική του σε όλα τα μέτωπα.

Προφανώς τα όσα κέρδισε με την απειλή βέτο και τους εκβιασμούς δεν φτάνουν για να πουλήσει ένα δυνατό αφήγημα στο εσωτερικό της χώρας του. Ελπίζει και σε μια ουσιαστική συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Το βασικό κέρδος του Ερντογάν είναι ότι με τη συμφωνία αυτή στο ΝΑΤΟ έσπασε το εμπάργκο όπλων κατά της χώρας του. Δεν υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στην αμυντική βιομηχανία από και προς Τουρκία. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας που τον οδήγησε τελικά στο να κάνει πίσω με την Σουηδία και την Φινλανδία.

Όπως προαναφέραμε, μένει να δούμε αν πήρε και κάτι άλλο σε γεωπολιτικό επίπεδο κάτω από το τραπέζι και πώς αυτό επηρεάζει τις σχέσεις του και τη στάση του έναντι της Ελλάδας.

Πολλά θα φανούν στο τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που λογικά θα παραχωρήσει ο Ερντογάν. Δεν αποκλείεται να επιχειρήσει νέα κλιμάκωση και νέα επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας ανέφεραν ότι η Άγκυρα εξασφάλισε από την Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεσμεύσεις για τα ακόλουθα:

  1. Πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και όσων σχετίζονται με αυτό.
    Επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.
  2. Μη υποστήριξη των PYD/YPG (σ.σ. Κούρδων της Συρίας) και των γκιουλενιστών.
  3. Αποφυγή περιορισμών τύπου εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
  4. Τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
  5. Δημιουργία ενός δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
  6. Συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της έκδοσης τρομοκρατών εγκληματιών.
  7. Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης υπέρ του PKK και των παρακλαδιών του.
  8. Αποτροπή κάθε τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.
  9. Δημιουργία ενός μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων από τους τομείς της Δικαιοσύνης, των Πληροφοριών και της Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης όλων αυτών των βημάτων.

Κρίσιμη θα είναι και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αν ο Ερντογάν καταφέρει να αποσπάσει τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου για τα F-16, τότε τα δεδομένα αλλάζουν άρδην και μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά αφού το αφήγημά του θα ενδυναμώσει αρκετά.

Όπως και να έχει ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο κινείται η Τουρκία μέσα σε θεσμικά όργανα και διεθνείς οργανισμούς και καταφέρνει με τον τσαμπουκά και τις κωλοτούμπες και όχι με τη διπλωματία να αποσπά οφέλη, είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ