Bluetrition: Μία από τις βασικές διατροφικές τάσεις των επόμενων ετών


Μια νέα έκθεση του The Future Laboratory σε συνεργασία με την υπηρεσία lifestyle κουτιών συνταγών Green Chef, αποκάλυψε πώς η διατροφή μας πρόκειται να αλλάξει. Για παράδειγμα, το 62% των Βρετανών άλλαξαν τη διατροφή τους για να γίνουν πιο υγιείς τον περασμένο χρόνο. Η έκθεση, Diet & Nutrition Futures, διερευνά πώς ακριβώς θα είναι αυτό το μέλλον με πέντε δίαιτες που θα καθορίσουν τη διατροφή και το διατροφικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση της διατροφής Bluetrition, δηλαδή την υιοθέτηση δίαιτων που παρατηρείται συχνά σε υπέργηρους πληθυσμούς της Μπλε Ζώνης, από τη Σαρδηνία και την Οκινάουα έως τη Λόμα Λίντα και την Καλιφόρνια, αλλά φυσικά και από την Ικαρία.

Ο διαιτολόγος Bari Stricoff δήλωσε: “Όσον αφορά τη μακροζωία, οι τοποθεσίες της Blue Zone ξεχωρίζουν αμέσως. Είτε μεσογειακές είτε ανατολικές ασιατικές, όλα έχουν να κάνουν με ολόκληρα τρόφιμα, κυρίως φυτικής προέλευσης, ποικιλία, χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καλή πρωτεΐνη και έμφαση σε υγιή λίπη”, είπε. “Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν τόσα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να υιοθετήσουμε μια τέτοια διατροφή”. Η Anna Tebbs, επικεφαλής σεφ, διατροφολόγος και υπεύθυνη μαγειρικής στο Green Chef, δήλωσε: “Δεν είναι μόνο η ίδια η μεσογειακή διατροφή, αλλά ο τρόπος ζωής γύρω από αυτήν. Έχει να κάνει με την ενθάρρυνση των ανθρώπων να τρώνε όπως θέλουν και να χαίρονται από το καλό φαγητό. και το βλέπουμε αυτό από γενιά σε γενιά”.

Η γνωστική διατροφή ή η άνοδος της χρήσης της τροφής ως λειτουργικού εργαλείου για την επίτευξη των στόχων ψυχικής και σωματικής υγείας, ήταν μια άλλη ενδιαφέρουσα τάση διατροφής που σημειώθηκε στην έκθεση. Η έκθεση προτείνει ότι η αυξημένη ικανότητα εστίασης και η καλύτερη μνήμη είναι κοινά οφέλη από την κετογονική δίαιτα. Ακολουθώντας μια δίαιτα κετο βοηθά το σώμα να εισέλθει στην κέτωση, όπου θα αρχίσει να καταναλώνει το λίπος ως πηγή ενέργειας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κετόνες ως καύσιμο για τον εγκέφαλο μπορεί να ενισχύσουν τους παράγοντες ανάπτυξης των νευρικών κυττάρων και την παραγωγή ενέργειας, να μειώσουν τη φλεγμονή του εγκεφάλου και να ενισχύσουν το σήμα που αποστέλλεται μεταξύ των νευρικών συνάψεων.

Η Anna είπε: “Η δίαιτα και η διατροφή δεν ήταν ποτέ τόσο στο επίκεντρο. Οι καταναλωτές αναγνωρίζουν ότι το πώς και το τι τρώνε παίζει τεράστιο ρόλο στο μέλλον τους και στον κόσμο γύρω τους. Αυτή η έκθεση το καταδεικνύει και βοηθά στο να γίνει λόγος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο όρος υγιεινή διατροφή που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικός. Το θέμα είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να τρώνε όπως θέλουν να τρώνε και να έχουν ακόμα χαρά. Η επιλογή είναι ένας τεράστιος παράγοντας – κάτι που πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε – και η ευελιξία επίσης. Μέχρι το 2025, αυτό θα επαυξηθεί από νέες πηγές δεδομένων και ικανότητα μέτρησης του αντίκτυπου της καλύτερης διατροφής μέσω έξυπνων συσκευών”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ