Πανελλήνιες 2022 – Μηχανογραφικά: Τα τρία σημεία «κλειδιά» που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι


Πανελλήνιες 2022: Τι θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους  

Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν και πλέον οι υποψήφιοι μπήκαν και επίσημα στην περίοδο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.

Φέτος η διαμόρφωση διαφορετικών συντελεστών μαθημάτων βαρύτητας από τα ίδια τα τμήματα ΑΕΙ και κατ’ επέκταση διαφορετικών βαθμολογικών δεδομένων μπορεί να μετατρέψει τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού σε μια περίπλοκη διαδικασία με παγίδες, αλλά και ευκαιρίες.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης εστιάζει σε τρία σημεία κλειδιά για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού:

Ιεράρχηση επιλογών: Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται με κριτήριο τα ενδιαφέροντά μας, τα κίνητρα και τις προσδοκίες μας και τελικά τα όνειρά μας. Δεν γίνεται με κριτήριο τα μόριά μας ή τις βάσεις προηγούμενων ετών. Ειδικά φέτος, έχουμε μια διαφορετική διαδικασία για τον υπολογισμό των μορίων συγκριτικά με πέρυσι και φυσικά και το σημαντικό δεδομένο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Συνεπώς, οποιαδήποτε μεθοδολογία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού με κριτήριο τα μόρια αποκλειστικά μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να έχει και επιπρόσθετα μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα σπουδών που πρακτικά δεν επιθυμούσαμε.

Αντιστοιχία μετεγγραφών: Αν και η διαδικασία των μετεγγραφών πραγματοποιείται από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους και όχι την παρούσα περίοδο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει από τώρα να λάβει υπόψη του ορισμένα στοιχεία που θα βρει στη συνέχεια μπροστά του. Ενα από αυτά είναι οι αντιστοιχίες των τμημάτων. Για παράδειγμα, αν περάσει στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να προχωρήσει σε μετεγγραφή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γιατί οι δύο αυτές σχολές, παρότι παρεμφερείς, είναι μη αντίστοιχες. Αντιθέτως, κάποιος άλλος φοιτητής που εισήχθη σε οποιοδήποτε τμήμα Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κρήτης ή του Παντείου μπορεί να μετεγγραφεί από και προς αυτά, αλλά όχι από ή προς το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Γενικότερα, οι αντιστοιχίες των μετεγγραφών έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες και οφείλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά τις ομάδες αντίστοιχων τμημάτων αλλά και ποια τμήματα είναι μη αντίστοιχα, αφού στο σύνολό τους αριθμούν περισσότερα από 90!

Μαθητές με διακρίσεις: Όσοι υποψήφιοι έχουν διάκριση (νίκη), για παράδειγμα σε κάποια διεθνή αθλητική διοργάνωση, και εισάγονται με τον θεσμό του ποσοστού θέσεων, πρέπει να συμπληρώσουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Μάλιστα, για να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα, θα πρέπει, έπειτα από την προσαύξηση των μορίων τους, να φτάσουν τη βάση εκείνου του προγράμματος σπουδών που τους ενδιαφέρει.

Ο κ. Ταουσάνης τονίζει ότι «αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο για μια τόσο σημαντική απόφαση που αφορά τη σταδιοδρομία μας, ακούμε τις γνώμες και τις πληροφορίες των άλλων, αλλά στο Μηχανογραφικό αποτυπώνουμε τις αληθινές, προσωπικές επιλογές και επιθυμίες μας».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ