Το Μπάκιγχαμ «σφίγγει το ζωνάρι» – Λιτότητα και για τη βασιλική οικογένεια μετά την πανδημία


Περίοδο λιτότητα βιώνει και η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, καθώς η οικονομική κρίση μετά την πανδημία πλήττει ακόμη και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η βασιλική οικογένεια επέστρεψε στο καθήκον… αλλά το εισόδημα του παλατιού έχει μειωθεί κατά 14 εκατομμύρια λίρες μετά την πανδημία της Covid-19, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 17%, γράφει η Daily Mail.

Η Βασίλισσα Eλισάβετ θα συνεχίσει να «σφίγγει το ζωνάρι» καθώς η πιστωτική κρίση μετά την πανδημία «δαγκώνει» ακόμη και στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, οπως δείχνει η ετήσια έκθεση με τα χρημστοπιστωτικά που είδε το φως στον βρετανικό Τύπο.

Ο διαχειριστής των βασιλικών κονδυλίων Σερ Μάικλ Στίβενς, δήλωσε χθες ότι ενώ η ετήσια ανασκόπησή αντικατοπτρίζει «μία κάποια επιστροφή στην κανονικότητα» για τον βασιλικό οίκο, με τα ταξίδια, τις επενδύσεις και τα πάρτι στον κήπο να έχουν επανέλθει, η περίδιος αυτή για τη μοναρχία, είναι δύσκολη και περιέχει προκλήσεις.

Οι δαπάνες ήταν 102,4 εκατομμύρια λίρες πέρυσι, μια αύξηση 17%,με την πλειονότητα να έχει να κάνει με το μεγάλο δεκαετές πρόγραμμα οικοδομικών έργων που πραγματοποιούνται στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Υπήρξε μια αύξηση 41% στις δαπάνες (54,6 εκατομμύρια λίρες μόνο για τις ανακαινίσεις).

Το «εξοδολόγιο» του Μπάκιγχαμ σύμφωνα με τον βρετανικό ΤύποDaily Mail

Το Sovereign Grant, το ταμείο με τα χρήματα των φορολογουμένων που παρείχε η κυβέρνηση για να καλύψει το κόστος των επίσημων καθηκόντων και των κατοικιών της βασίλισσας, παρέμεινε στάσιμο στα 86,3 εκατομμύρια λίρες.

Το παλάτι κατάφερε να συγκεντρώσει επιπλέον 9,9 εκατομμύρια λίρες μέσω εγκαινίων και άλλων προγραμμάτων εξοικονόμησης χρημάτων. Υπήρχε όμως ένα έλλειμμα 14,6 εκατομμυρίων λιρών στα βασιλικά οικονομικά, το οποίο καλύφθηκε με τους αρμόδιους να..,βάζουν χέρι στα «αποθεματικά» του παλατιού.

Όπως όλα τα μεγάλα ιδρύματα, παραδέχθηκε ο σερ Στίβενς, το Παλάτι εξακολουθεί να «υποφέρει» ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η απώλεια επισκεπτών και άλλων εσόδων κατά τη διάρκεια του lockdown επέφερε «χτύπημα» ύψους 18 εκατομμυρίων λιρών σε τρία χρόνια, είπε, με το εισόδημα να παραμένει 50% κάτω σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι βασιλικοί αξιωματούχοι λένε ότι θα χρειαστούν άλλα δύο με τρία χρόνια για να επανέλθουν τα οικονομικά του Μπάκιγχαμ σε ισορροπία. Και είναι πιθανό να διατεθούν μερικά από τα χρήματα που είχαν διαθέσει για τη γενική συντήρηση της περιουσίας, στα οικοδομικά έργα του παλατιού, προκειμένου να κρατήσουν σε ισορροπία τον προϋπολογισμό.

Οι βασιλικοί βοηθοί τόνισαν ότι τα έργα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ ήταν απαραίτητα για να το σώσουν από την «καταστροφή». Τα ηλεκτρολογικά δεν έχουν αντικατασταθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το κτήριο θα συνεχίσει να είναι η βάση για τη μονάρχη και την οικογένειά της.

Η χθεσινή έκθεση, ανέφεραν αξιωματούχοι, έδειξε ότι η βασίλισσα, 96 ετών, συνεχίζει να είναι «πολύ ενεργή ως αρχηγός κράτους και αρχηγός έθνους». Αυτή και η οικογένειά της πραγματοποίησαν 2.300 αρραβώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό πέρυσι, με τη μονάρχη να αναλαμβάνει προσωπικά 201 από αυτούς.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ