Θεσσαλονίκη: 6 στους 10 βιοτέχνες «βλέπουν» επαναφορά της επιχείρησής τους από το 2024 και μετά


Σε έρευνα από το «Οικονομικό Βαρόμετρο» του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά για τους περισσότερους βιοτέχνες της συμπρωτεύουσας

Έξι στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης ανησυχούν για το άμεσο μέλλον τους καθώς εκτιμούν πως η ανάγκη αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επηρεάσει τη συνέπεια των επιχειρήσεών τους ως προς τη διευθέτηση άλλων οικονομικών υποχρεώσεών τους. Το πόρισμα αυτό προκύπτει μετά από έρευνα του «Οικονομικού Βαρόμετρου» του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ) για το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου, σε δείγμα 315 μελών του.

Παράλληλα, έξι στους δέκα βιοτέχνες πιστεύουν πως η ακρίβεια και η συνεχής αύξηση στις τιμές της ενέργειας, που ήδη επηρεάζουν τη συμπεριφορά του καταναλωτή, θα έχουν επίπτωση στην αγορά.

Κατά συνέπεια των παραπάνω η επιχείρηση τους θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα από το 2024 και μετά. Τρεις στους δέκα αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί στα μέσα του 2023, ενώ ένας στους δέκα εμφανίζεται πιο αισιόδοξος, αναμένοντας μεταστροφή του κλίματος ως τα τέλη του 2022.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, το 64,6% των επιχειρηματιών απαντά πως αυτός προκάλεσε ελλείψεις στις πρώτες ύλες, το 16,3% πως μείωσε τη ζήτηση, το 12,6% πως περιόρισε τις εξαγωγές και το 6,5% πως αύξησε το ενεργειακό κόστος.

Στην ερώτηση: «Ποια μέτρα εκτιμάτε πως θα συνεισέφεραν στην καλύτερη πορεία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», το 31,1% «έδειξε» τη χαμηλότερη φορολογία για ιδιώτες και επιχειρήσεις, με επιβράβευση της φορολογικής συνέπειας, το 26,5% τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, το 14,2% την αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια, το 13% τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, το 5,7% την ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών κ.ά.

Για το επόμενο εξάμηνο, πέντε στους δέκα εκτιμούν πως η κατάσταση των επιχειρήσεων τους θα παραμείνει η ίδια, τρεις στους δέκα πως θα είναι χειρότερη και δύο στους δέκα καλύτερη, ενώ το 54,2% απαντά πως το επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ