Remind Alzheimer Χαλκίδας: Υποστήριξη Δικαιωμάτων της Χρυσής Ηλικίας


Υλοποιώντας το έργο προάσπισης των δικαιωμάτων ατόμων της χρυσής ηλικίας, με εστίαση σε άτομα με άνοια και κατάθλιψη στη Στερεά Ελλάδα, εντοπίσαμε συγκεκριμένα εμπόδια πρόσβασης των ατόμων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και παράγοντες που εμποδίζουν την κοινωνική συμμετοχή τους, αναφέρει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας και προσθέτει: Ταυτόχρονα, αναδείξαμε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τα άτομα που κατοικούν σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές, ενημερώσαμε άμεσα τους φροντιστές για τα δικαιώματα που τους αναγνωρίζει ο Νέος Εργασιακός Νόμος 4808/2021 και είχαμε ενεργή συμβολή στη βελτίωση της άμεσης επικοινωνίας των ευάλωτων ατόμων με άνοια και κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία με εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της Εταιρείας:

Μοιραστήκαμε καλές πρακτικές για τη διαχείριση σύγχρονων προκλήσεων με 297 άτομα της χρυσής ηλικίας και μέλη της οικογένειας που συμμετέχουν στη φροντίδα τους, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε 79 δημόσιους λειτουργούς «πρώτης γραμμής» που περιλαμβάνουν υπηρεσίες υγείας, σώματα ασφαλείας και προστασίας του πολίτη, με τη συμμετοχή και φορέων εκπαίδευσης και πολιτισμού, και αναπτύξαμε ενημερωτικό υλικό που υποστηρίζει τόσο τα δικαιώματα των ατόμων της «χρυσής ηλικίας», όσο και των οικογενειακών φροντιστών. Φορέας Υλοποίησης Εταίρος .

Τα άτομα τρίτης ηλικίας στα απομακρυσμένα χωριά της Εύβοιας, όταν ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το υλικό επικοινωνίας του έργου, μας προσέγγισαν με χαμόγελο και ενθουσιασμό και ανέφεραν ότι τους αρέσει που τους αποκαλούμε «χρυσή ηλικία».

«Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και πιστεύουμε ότι η «χρυσή ηλικία» είναι μετά τα 60! Ο χαρακτηρισμός «χρυσή ηλικία», συνέβαλε καθοριστικά στο να μας πλησιάσουν άτομα σε απομακρυσμένες περιοχές, να αντιμετωπίσουν το στίγμα της άνοιας και της κατάθλιψης και να ζητήσουν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους. Αυτό που απολαμβάνουμε περισσότερο είναι η επαφή με τους ωφελούμενους, ότι ήρθαν να μας πλησιάσουν και ότι συνεχίζουν να επικοινωνούν μαζί μας!», αναφέρει η ιδρύτρια και Πρόεδρος της Remind-Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας, κυρία Ευαγγελία Αγγελίδου.

Μπορούμε, με υπερηφάνεια, να πούμε ότι, στη Στερεά Ελλάδα, η ηλικία 60+ έχει καθιερωθεί ως «Χρυσή Ηλικία» και αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά ακόμη για να κάνουμε πράξη το όραμα! Η υλοποίηση του έργου, βοήθησε τους δημόσιους λειτουργούς που εξυπηρετούν άτομα τρίτης ηλικίας με άνοια και κατάθλιψη, να επικοινωνήσουν άμεσα με τα άτομα αυτά και τους οικογενειακούς φροντιστές και να ακούσουν για τις ανάγκες τους, μέσα σε πλαίσια αυθεντικής κοινωνικής επαφής που ευαισθητοποιούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καταπολεμώντας το στίγμα των ψυχικών διαταραχών στην τρίτη ηλικία. Φορέας Υλοποίησης Εταίρος

Οι δυσκολίες υλοποίησης του έργου, αναφέρονται στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ματαίωση των δια ζώσης εκδηλώσεων. Από την άλλη πλευρά, παρουσιάστηκε για το έργο, η μεγάλη ευκαιρία της ενεργής διαδικτυακής παρουσίας δημοσίων φορέων από όλες τις περιφερειακές ενότητες, από άκρη σε άκρη της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, οι ωφελούμενοι τρίτης ηλικίας χωρίς τεχνολογική πρόσβαση, συναντήθηκαν μαζί μας σε 6 «εστίες» διαφορετικών περιοχών, που οργανώθηκαν από το φορέα υλοποίησης για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ομάδων εργασίας.

Το στοιχείο της αυθεντικής κοινωνικής επαφής συμβάλλει ώστε οι δράσεις της Remind-Alzheimer Χαλκίδας να έχουν σημαντικό και συνεχή κοινωνικό αντίκτυπο. Ο φορέας χρησιμοποιεί βιωματικές μεθόδους φέρνοντας κοντά τις ομάδες στόχους κι αξιοποιώντας τις εμπειρίες στις διαδικασίες αλληλεπίδρασης.

Ο φορέας λειτουργεί από το 2009 ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις οικογένειες ατόμων τρίτης ηλικίας και τους φορείς «πρώτης γραμμής», έχοντας αναπτύξει το πολυδιάστατο έργο του στην υπεύθυνη ενημέρωση, τη συνεχή δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, την υλοποίηση καινοτόμων διαγενεακών δράσεων και τη συνηγορία.

Στη Βιβλιοθήκη της ιστοσελίδας του φορέα υλοποίησης www.alzheimer-challkida.org μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο σύνολο του οπτικοακουστικού υλικού που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου και να το προωθείτε σε άτομα και φορείς που κρίνετε ότι θα είναι χρήσιμο. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών Επιόνη, έχει δημιουργηθεί επιπλέον υλικό για τους οικογενειακούς φροντιστές, που εξηγεί με κατανοητό τρόπο τα δικαιώματα που εισάγει ο Νέος Εργασιακούς Νόμος 4808/2021.

Ενημερωθείτε κι εσείς και μοιραστείτε το υλικό για την προάσπιση των δικαιωμάτων της χρυσής ηλικίας και των οικογενειακών φροντιστών!

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.

Πληροφορίες για το έργο:

Το έργο Υποστήριξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της «Χρυσής Ηλικίας» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την REMIND-Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας και εταίρο το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών Φορέας Υλοποίησης Εταίρος διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ