Ανοσοποιητικό: Εντοπίστηκαν καθοριστικοί παράγοντες ρύθμισης της ανοσοαπόκρισης


Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Science Immunology, οι ερευνητές εστίασαν στα ρυθμιστικά Τ κύτταρα ή Treg κύτταρα, που ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις στο σώμα και διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα σε τάξη καταπολεμώντας τα παθογόνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται υπερβολικά, οδηγώντας σε αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή ο λύκος, οι τροφικές αλλεργίες ή άλλα προβλήματα. Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τις διαφορές στις ισομορφές που ελέγχουν τα κύτταρα Treg και πώς αυτό επηρεάζει την ανοσοποιητική λειτουργία του σώματος.

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ελέγχει αυτήν την ρυθμιστική ομάδα Τ κυττάρων, η οποία ελέγχει την ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο Baohua Zhou, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Τμήμα Παιδιατρικής Σχολής IU. «Τα κύτταρα Treg μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας για να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να μην ανταποκρίνεται πολύ έντονα ή πολύ αδύναμα».

Το ανθρώπινο γονίδιο FOXP3 παράγει δύο κύριες ισομορφές – μια μακρύτερη και μια πιο κοντή ισομορφή. Οι δύο ισομορφές εκφράζονται φυσικά στον άνθρωπο, αλλά οι διαφορές τους στον έλεγχο του ρυθμιστικού φαινοτύπου και της λειτουργικότητας των Τ κυττάρων παρέμεναν ως τώρα ασαφείς. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι ασθενείς που εκφράζουν μόνο τη βραχύτερη ισομορφή αποτυγχάνουν να διατηρήσουν την αυτοανοχή τους και αναπτύσουν ζητήματα όπως η ανοσοανεπάρκεια, η πολυενδοκρινοπάθεια και το σύνδρομο IPEX. Αποκάλυψαν διαφορετικές λειτουργίες των ισομορφών FOXP3 για τη ρύθμιση των κυττάρων Treg και της ομοιόστασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Τώρα που γνωρίζουμε τις διαφορετικές λειτουργίες των ισομορφών, ελπίζουμε να μελετήσουμε πώς να τις αλλάξουμε, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για αυτοάνοσες ασθένειες και αλλεργίες», είπε ο Zhou. “Θα μπορούσαμε επίσης να τις χειριστούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι το σώμα δεν θα ανταποκρίνεται ακατάλληλα σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Εάν τα κύτταρα Treg καταστέλλουν την αντικαρκινική απόκριση, μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό;”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ