Σαγκάη: Οι περιορισμοί της COVID μειώνονται καθώς μειώνονται οι αριθμοί των κρουσμάτων


Σαγκάη: Η Κίνα έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει την προσέγγιση της «μηδενικής COVID-19» τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2023 Η Σανγκάη κινείται για να επιτρέψει το φαγητό με πρόσωπο και να ανοίξει ξανά το θεματικό πάρκο Disney Resort, καθώς τα εγχώρια μεταδιδόμενα κρούσματα COVID-19 στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας παραμένουν στο μηδέν μετά από ένα lockdown για περισσότερο από δύο μήνες. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι χαιρετίζουν την σκληροπυρηνική πολιτική τους «μηδενικής COVID» για τον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό, παρά το τεράστιο κόστος για την κινεζική οικονομία και τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού που εξαρτώνται από τις κατασκευαστικές και ναυτιλιακές ικανότητες της Κίνας.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί την πολιτική της και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα διατηρήσει τη «μηδέν-COVID» τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2023, όταν ο πρόεδρος Xi Jinping αναμένεται να τοποθετηθεί για τρίτη πενταετή θητεία επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και ανερχόμενος ανταγωνιστής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι είπε την Τετάρτη ότι οι πολιτικές της Κίνας κατά του ιού έχουν «προστατεύσει τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων στον μέγιστο βαθμό».

Ο Σι μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην κεντρική πόλη Γουχάν, όπου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις Ηνωμένες Πολιτείες. .

«Εάν η Κίνα είχε υιοθετήσει την πολιτική της «ασυλίας της αγέλης» ή μια προσέγγιση χειραφέτησης, δεδομένου του μεγάλου πληθυσμού της, η χώρα θα αντιμετώπιζε καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η Σαγκάη κινείται για να επιτρέψει το φαγητό και να ανοίξει ξανά το θεματικό πάρκο Disney Resort, καθώς τα εγχώρια μεταδιδόμενα κρούσματα COVID-19 στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας παραμένουν στο μηδέν μετά από ένα lockdown για περισσότερο από δύο μήνες.

«Ακόμη και αν υπάρξουν κάποιες προσωρινές επιπτώσεις στην οικονομία, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων και πρέπει να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τα παιδιά ιδιαίτερα», είπε ο Σι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Έχοντας συνδέσει τον εαυτό του τόσο στενά με τη «μηδέν-COVID», οποιαδήποτε υποχώρηση από τον Xi θα θεωρηθεί ως πολιτική ευθύνη, καθώς επιδιώκει να εξασφαλίσει τον περαιτέρω έλεγχο της εγχώριας ισχύος και επιρροής του στο εξωτερικό.

Η σκληρή προσέγγιση της Κίνας, η οποία περιλαμβάνει lockdown σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, μαζικές δοκιμές που κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια και καραντίνες που ανατρέπουν χιλιάδες ζωές «είναι η πιο οικονομική και αποτελεσματική», ανέφερε ο Σι, στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Σι προειδοποίησε επίσης για «οποιαδήποτε τάση να απογοητεύσουμε, να κουραζόμαστε από τον αγώνα ή να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου».

Παρά τους χαλαρωμένους περιορισμούς, ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής στο κινητό σας τηλέφωνο εξακολουθεί να απαιτείται για την πρόσβαση στους περισσότερους δημόσιους χώρους στη Σαγκάη και σε άλλες πόλεις.

Η κάτοικος της Σαγκάης Amber Liu είπε ότι ήλπιζε εδώ και καιρό να φύγει από την πόλη για κινεζικούς προορισμούς διακοπών, όπως οι παραλίες των τροπικών νησιών της Sanya ή τα βουνά και οι ερήμοι του Yunnan, του Θιβέτ και του Xinjiang.

Οι περιορισμοί καραντίνας εξακολουθούν να το καθιστούν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, είπε.

«Είναι ένα δύσκολο είδος κανονικότητας», είπε η Λιου.

“Νομίζω ότι η ζωή είναι σουρεαλιστική τώρα. Αισθάνομαι ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την πλήρη ανάκαμψη. … Όλοι έχουν παραιτηθεί από την κατάσταση.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ