Υπερταμείο: Προχωράει στην καταγραφή 77.000 ακινήτων του Δημοσίου


Το δύσκολο εγχείρημα της καταγραφής αλλά κυρίως της αποτίμησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ξεκινά η διοίκηση του Υπερταμείου.

Πρόκειται για 77.000 ακίνητα, τα οποία ως επί το πλείστον είναι εκτάσεις γης, με 28.000 εξ αυτών μάλιστα να είναι καταπατημένα. Οι εκτιμήσεις θέλουν περίπου το ένα τρίτο να είναι αξιοποιήσιμο, ενώ ήδη μια πρώτη πρόχειρη αποτίμηση για 2.600 ακίνητα έβγαλε αξία 1 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Στέφανος Γιουρέλης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου των 18 δημόσιων εταιρειών – θυγατρικών της εταιρείας συμμετοχών που στήθηκε στα χρόνια του Μνημονίου, μίλησαν για την απόπειρα αποτίμησης του κρατικού Real Estate.

Για την ακρίβεια, εντός του έτους θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αποτίμηση της αξίας 1.000 ακινήτων, τα οποία θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια και θα αποτελέσουν τον πιλότο για τη συνέχεια αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Η διοίκηση, όμως, του Υπερταμείου έχει ξεκινήσει επίσης τις προσπάθειες για την εξέλιξη του Υπερταμείου σε ένα επενδυτικό ταμείο, στα πρότυπα αντίστοιχων κρατικών funds του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, στόχος είναι η συμμετοχή με τοποθετήσεις σε projects που θα αναπτύσσουν ιδιωτικές εταιρείες και θα δίνουν υπεραξία στο ελληνικό Δημόσιο. Πέραν αυτών, στις άμεσες προτεραιότητες του Υπερταμείου είναι:

  • Η επανεκκίνηση της Διώρυγας της Κορίνθου με αναβαθμίσεις στις αρχές Ιουλίου.
  • Η ολοκλήρωση της προετοιμασίας του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με στόχο να βγει στον αέρα εντός διμήνου, και η σταδιακή ολοκλήρωση των μελετών για την αξιολόγηση αξιοποίησης για τα 22 υπόλοιπα αεροδρόμια.
  • Η αξιολόγηση ΔΕΚΟ για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Η διερεύνηση όλων των ενδεχομένων για την καλύτερη αξιοποίηση του μεριδίου του Υπερταμείου στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ